Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)
Odstawić do lodówki na 30 min.
Jajka zmiksować z cukrem
Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować
Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno
Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon - dokładnie mieszamy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..
Piekarnik nastawić na 200C.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.
Poukładać na masie jabłka.
Wylać pozostałą cześć masy.
Wstawić do piekarnika i piec 20min.
Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.
Ciasto piec jeszcze 10 min.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)
Odstawić do lodówki na 30 min.
Jajka zmiksować z cukrem
Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować
Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno
Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon - dokładnie mieszamy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..
Piekarnik nastawić na 200C.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.
Poukładać na masie jabłka.
Wylać pozostałą cześć masy.
Wstawić do piekarnika i piec 20min.
Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.
Ciasto piec jeszcze 10 min.
Ja nie wiem , czemu, ale zamiast spodu mam zakalec… Może na drugi raz podpiec spód, tylko jak?
Majcia może ciasto było za mało schłodzone.
Na przyszłość można spróbować wcześniej podpiec spód
Jajka do masy zmiksować z cukrem tak dokładnie jak np na biszkopt?
Dziękuję za odpowiedź.
dokładnie 🙂