Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Piekarnik nastawić na 180C.
Ser zmiksować z cukrem, mąką i skórką z cytryny. Dodać jajka dalej miksując do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Ser połączyć z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszać.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać na przygotowaną tortownicę i posypać z góry jagodami - według uznania.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą.
Sernik piec w środkowej części piekarnika 30 min w temp 180C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec kolejne 30 min.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce kilka godzin (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc w lodówce).
Składniki
Przygotowanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Piekarnik nastawić na 180C.
Ser zmiksować z cukrem, mąką i skórką z cytryny. Dodać jajka dalej miksując do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Ser połączyć z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszać.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać na przygotowaną tortownicę i posypać z góry jagodami - według uznania.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą.
Sernik piec w środkowej części piekarnika 30 min w temp 180C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec kolejne 30 min.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce kilka godzin (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc w lodówce).
Ciasto przepyszne. Idealne.
Dzieki za przepis 🙂
Czy konieczne jest włożenie naczynia z wodą do piekarnika?
tak – wtedy sernik nie pęka i równo rośnie poza tym jest delikatny
Dzień dobry. Link do sera u mnie nie działa. Powiedz Pani jego nazwę? Pozdrawiam Beata
Proszę to serek z Wielunia http://bagpol.inkontrahent.pl/zdjecia/1837.jpg
Witam, jakimi świeżymi lub mrożonymi owocami mozna zastąpić jagody