Zobaczcie jakie niesamowicie proste i szybkie ciasto powstało w mojej kuchni. Zachęcam do wypróbowania.
Smacznego:)
2 szklanki mąki pszennej
1 cukru trzcinowego
0,50 szklanka oleju
1,50 szklanki mleka ryżowego
1 łyżka cynamonu
3 łyżki konfitury jagodowej
cukier waniliowy
1 płaska łyżka sody
3 czubate łyżki kakao
żurawina/posiekane orzechy/ (do wyboru)
świeże borówki ilość wg uznania
1
Wszystkie składniki oprócz borówek bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę, ja użyłam foremek silikonowych. Na gorę wykładamy borówki. Pieczemy 40 -50 min w temp. 180C sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku.
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 cukru trzcinowego
0,50 szklanka oleju
1,50 szklanki mleka ryżowego
1 łyżka cynamonu
3 łyżki konfitury jagodowej
cukier waniliowy
1 płaska łyżka sody
3 czubate łyżki kakao
żurawina/posiekane orzechy/ (do wyboru)
świeże borówki ilość wg uznania
Przygotowanie
1
Wszystkie składniki oprócz borówek bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę, ja użyłam foremek silikonowych. Na gorę wykładamy borówki. Pieczemy 40 -50 min w temp. 180C sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku.
(Wyświetlono 10 093 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)
Czy można użyć mleka kokosowego lub migdałowego?
tak
To ciasto mnie rozumie 🙂
cudownie 🙂
Na jakie wymiary blaszki wystarczą podane składniki?
ok 15×20 cm
Przepszyne ciasto !Podchodzilam z rezerwa ale nie spodziewalam sie takiego efektu ? dzieki !!!
dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂
1. Chciałabym zastąpić cukier trzcinowy daktylami. Ile należałoby ich dodać i o ile zmniejszyć ilość mleka?
2. Czy można użyć oleju kokosowego? Jeśli tak czy w tej samej ilości?
Pozdr
Kasia
dodałabym 3/4 szklanki daktyli oraz 1 i 1/4 szklanki mleka
tak! mozna uzyc oleju kokosowego
Kingo, a jaką mąkę bezglutenową proponujesz tu zastosować?
Pozdrawiam serdecznie ?
proponuję poło∑e porcji mąki kokosowej lub owsianej lub 1:1 mąki gryczanej
Czy mozna zastapic cukier czyms zdrowszym? Nie wiem.. daktyle? 🙂 jesli tak, podaj prosze orientacyjne wg Ciebie ilosci 🙂
Pozdrawiam!
Kasiu spokojnie możesz zastąpić zmiksowanymi daktylami wtedy daj nieco mniej mleka
Jakiej innej konfitury można użyć? Może być np. malinowa? Wygląda przepysznie, więc muszę przyrządzić 😉 Pozdrawiam!
oczywiście można użyć dowolnej konfitury 🙂