Ciasto z mleka ryżowego – pyszne!!!

Zobaczcie jakie niesamowicie proste i szybkie ciasto powstało w mojej kuchni. Zachęcam do wypróbowania.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 2 szklanki mąki pszennej
 1 cukru trzcinowego
 0,50 szklanka oleju
 1,50 szklanki mleka ryżowego
 1 łyżka cynamonu
 3 łyżki konfitury jagodowej
 cukier waniliowy
 1 płaska łyżka sody
 3 czubate łyżki kakao
 żurawina/posiekane orzechy/ (do wyboru)
 świeże borówki ilość wg uznania

1

Wszystkie składniki oprócz borówek bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę, ja użyłam foremek silikonowych. Na gorę wykładamy borówki. Pieczemy 40 -50 min w temp. 180C sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku.

Składniki

 2 szklanki mąki pszennej
 1 cukru trzcinowego
 0,50 szklanka oleju
 1,50 szklanki mleka ryżowego
 1 łyżka cynamonu
 3 łyżki konfitury jagodowej
 cukier waniliowy
 1 płaska łyżka sody
 3 czubate łyżki kakao
 żurawina/posiekane orzechy/ (do wyboru)
 świeże borówki ilość wg uznania

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki oprócz borówek bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę, ja użyłam foremek silikonowych. Na gorę wykładamy borówki. Pieczemy 40 -50 min w temp. 180C sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku.

Ciasto z mleka ryżowego
(Wyświetlono 10 093 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Ola 10 stycznia 2020 o 10:44

    Czy można użyć mleka kokosowego lub migdałowego?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:02

      tak

      Odpowiedz
  2. Carrie 30 listopada 2018 o 07:31

    To ciasto mnie rozumie 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:08

      cudownie 🙂

      Odpowiedz
  3. MeQ 30 października 2018 o 13:12

    Na jakie wymiary blaszki wystarczą podane składniki?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:39

      ok 15×20 cm

      Odpowiedz
  4. Judyta 15 lipca 2018 o 15:17

    Przepszyne ciasto !Podchodzilam z rezerwa ale nie spodziewalam sie takiego efektu ? dzieki !!!

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:00

      dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  5. Kasia 21 marca 2018 o 10:44

    1. Chciałabym zastąpić cukier trzcinowy daktylami. Ile należałoby ich dodać i o ile zmniejszyć ilość mleka?
    2. Czy można użyć oleju kokosowego? Jeśli tak czy w tej samej ilości?
    Pozdr
    Kasia

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:23

      dodałabym 3/4 szklanki daktyli oraz 1 i 1/4 szklanki mleka
      tak! mozna uzyc oleju kokosowego

      Odpowiedz
  6. oliwka 13 maja 2017 o 17:53

    Kingo, a jaką mąkę bezglutenową proponujesz tu zastosować?
    Pozdrawiam serdecznie ?

    Odpowiedz
    1. admin 15 maja 2017 o 13:58

      proponuję poło∑e porcji mąki kokosowej lub owsianej lub 1:1 mąki gryczanej

      Odpowiedz
  7. Kasia 11 kwietnia 2017 o 14:10

    Czy mozna zastapic cukier czyms zdrowszym? Nie wiem.. daktyle? 🙂 jesli tak, podaj prosze orientacyjne wg Ciebie ilosci 🙂
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 11 kwietnia 2017 o 16:25

      Kasiu spokojnie możesz zastąpić zmiksowanymi daktylami wtedy daj nieco mniej mleka

      Odpowiedz
  8. Monika 1 sierpnia 2016 o 19:41

    Jakiej innej konfitury można użyć? Może być np. malinowa? Wygląda przepysznie, więc muszę przyrządzić 😉 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 2 sierpnia 2016 o 16:37

      oczywiście można użyć dowolnej konfitury 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.