Stefanka – ciasto miodowe

Te ciasto czekało długo w kolejce „obowiązkowych” do wykonania – zawsze zniechęcało mnie leżakowanie tego ciasta – 2-3dni. W ubiegłym weekendzie nadszedł jego czas:)
Muszę przyznać że ciasto robi się łatwo i smakuje bardzo dobrze. Mój Mąż stwierdził że jest to taki „oldschool ciastkowy”. Jest to idealne świąteczne ciasto, bardzo ładnie się prezentuje i świetnie kroi.
Zobaczcie sami:)
Przepis zmodyfikowany z blogu Kwestia Smaku
 Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Ciasto miodowe
 2 jajka
 125 g masła
 1 szklanka cukru pudru
 150 g sztucznego lub naturalnego miodu
 4 szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka sody
 1 torebka cukru waniliowego
Masa
 ½ l mleka
 4 łyżki kaszy mannej
 1 torebka cukru waniliowego
 3 łyżki cukru pudru
 200 g masła
 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
Druga masa
 1 słoiczek powideł sliwkowych
Polewa czekoladowa
 150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
 50 g miękkiego masła
(niekonieczna) Posypka
 siekane orzechy

Ciasto miodowe
1

Przygotować średnią formę o wymiarach około 21 x 21 cm.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2

Zagnieść ciasto z podanych składników.
Podzielić je na 4 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy,
najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia.

3

Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku.
Każdy placek piec przez 15 minut.

Masa
4

Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder.
Wymieszać i ostudzić.

5

Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.

Polewa czekoladowa
6

Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.

Wykończenie ciasta
7

Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy.
Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować powidła, ponownie placek i druga połowa masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów lub siekanymi orzechami

Składniki

Ciasto miodowe
 2 jajka
 125 g masła
 1 szklanka cukru pudru
 150 g sztucznego lub naturalnego miodu
 4 szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka sody
 1 torebka cukru waniliowego
Masa
 ½ l mleka
 4 łyżki kaszy mannej
 1 torebka cukru waniliowego
 3 łyżki cukru pudru
 200 g masła
 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
Druga masa
 1 słoiczek powideł sliwkowych
Polewa czekoladowa
 150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
 50 g miękkiego masła
(niekonieczna) Posypka
 siekane orzechy

Przygotowanie

Ciasto miodowe
1

Przygotować średnią formę o wymiarach około 21 x 21 cm.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2

Zagnieść ciasto z podanych składników.
Podzielić je na 4 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy,
najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia.

3

Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku.
Każdy placek piec przez 15 minut.

Masa
4

Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder.
Wymieszać i ostudzić.

5

Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.

Polewa czekoladowa
6

Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.

Wykończenie ciasta
7

Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy.
Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować powidła, ponownie placek i druga połowa masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów lub siekanymi orzechami

Stefanka – ciasto miodowe
(Wyświetlono 3 948 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.