Przygotować średnią formę o wymiarach około 21 x 21 cm.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Zagnieść ciasto z podanych składników.
Podzielić je na 4 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy,
najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia.
Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku.
Każdy placek piec przez 15 minut.
Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder.
Wymieszać i ostudzić.
Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy.
Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować powidła, ponownie placek i druga połowa masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów lub siekanymi orzechami
Składniki
Przygotowanie
Przygotować średnią formę o wymiarach około 21 x 21 cm.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Zagnieść ciasto z podanych składników.
Podzielić je na 4 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy,
najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia.
Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku.
Każdy placek piec przez 15 minut.
Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder.
Wymieszać i ostudzić.
Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy.
Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować powidła, ponownie placek i druga połowa masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów lub siekanymi orzechami