Kluski śląskie – na niedzielę:))

Tydzień temu po raz pierwszy podjęłam się wykonać „śląski obiad” był rosół,  rolada wołowa, modra kapusta no i domowe śląskie kluski. Przyznam że nie jestem fanką takiego jedzenia na ale mój Mąż był zachwycony.
Wszystko wyszło pysznie. A kluseczki pokazuje poniżej.:)

Ilość porcji1 porcja

 ugotowane ziemniaki
 mąka ziemniaczana
 1 jajo
 sól
 pieprz

1

Ugotowane ziemniaki ugnieść, ostudzić.

2

Podzielić ziemianki na 4 części. 1/4 odjąć.

3

w miejsce wsypać make ziemniaczaną

4

wbić jajo

5

dodać sól i szybko wyrobić ciasto

6

Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku

7

gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min

Składniki

 ugotowane ziemniaki
 mąka ziemniaczana
 1 jajo
 sól
 pieprz

Przygotowanie

1

Ugotowane ziemniaki ugnieść, ostudzić.

2

Podzielić ziemianki na 4 części. 1/4 odjąć.

3

w miejsce wsypać make ziemniaczaną

4

wbić jajo

5

dodać sól i szybko wyrobić ciasto

6

Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku

7

gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min

Kluski śląskie – na niedzielę

Smacznego:)

(Wyświetlono 1 378 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.