Tydzień temu po raz pierwszy podjęłam się wykonać „śląski obiad” był rosół, rolada wołowa, modra kapusta no i domowe śląskie kluski. Przyznam że nie jestem fanką takiego jedzenia na ale mój Mąż był zachwycony.
Wszystko wyszło pysznie. A kluseczki pokazuje poniżej.:)
Ugotowane ziemniaki ugnieść, ostudzić.
Podzielić ziemianki na 4 części. 1/4 odjąć.
w miejsce wsypać make ziemniaczaną
wbić jajo
dodać sól i szybko wyrobić ciasto
Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku
gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min
Składniki
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki ugnieść, ostudzić.
Podzielić ziemianki na 4 części. 1/4 odjąć.
w miejsce wsypać make ziemniaczaną
wbić jajo
dodać sól i szybko wyrobić ciasto
Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku
gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min
Smacznego:)