Razowe ciasto z owocami dla dzieci

Wiedziałam, że ciasto z poprzedniego wpisu będzie na festynie i aby nie rozczarować moich małych bratanic upiekłam dla nich Pełnoziarniste ciasto z owocami z blogu Doroty. Chciałam aby ciasto było zdrowe i ten przepis idealnie się w tej roli sprawdził. Ponoć bardzo smakowało, na pewno zrobię je jeszcze nie raz.  Wypiek bardzo łatwy do zrobienia i ładnie się prezentuje.

Stopień trudnościŁatwy

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia40 minutCałkowity czas50 minut

 150 g masła o temperaturze pokojowej
  szczypta soli
 120 g cukru trzcinowego
 4 jajka
 60 ml mleka
 250 g mąki pszennej razowej
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
 brzoskwinie
 truskawki
 płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
 cukier puder do oprószenia

1

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać.

2

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać.

3

Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, miksując.

4

Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Można posypać płatkami migdałów.

6

Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić, oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Porcji 12

Składniki

 150 g masła o temperaturze pokojowej
  szczypta soli
 120 g cukru trzcinowego
 4 jajka
 60 ml mleka
 250 g mąki pszennej razowej
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
 brzoskwinie
 truskawki
 płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
 cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać.

2

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać.

3

Wbijać kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, miksując.

4

Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Ciasto wyłożyć na spód, na wierzch wyłożyć owoce. Można posypać płatkami migdałów.

6

Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić, pokroić, oprószyć cukrem pudrem.

Razowe ciasto z owocami dla dzieci
(Wyświetlono 4 570 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. BEATA 12 czerwca 2019 o 13:18

    DZISIAJ ROBIE !!!!!!!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.