Ciastka wegańskie pieguski

Ten przepis wpadł mi do głowy spontanicznie. Oczywiście było to kolejne popołudnie, kiedy przyszła mi ochota na „coś słodkiego”. Ze względu na alergię Jagienki na białko jajka muszę i chcę odkrywać nowe receptury.

Dziś przychodzę do Was z przepisem na wegańskie pieguski – są pyszne! Ich kolejną zaletą jest szybkość przygotowania.

Mam do Was ogromną prośbę :) Jeżeli wykonacie którykolwiek przepis nie zapomnijcie mnie o tym powiadomić, albo w komentarzu, albo oznaczając #KingaParuzel.

PS. Obiecuję Wam, że teraz na blogu będzie mnóstwo pysznych nowości!!! Zaglądajcie tu często :)

Ciastka wegańskie pieguski



Ilość porcji: ok 20 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki mleka kokosowego z puszki
  • ½ małego jabłko (około ¼ szklanki)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady gorzkiej lub dropsów czekoladowych

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce dobrze połączyć ze sobą roztopiony olej kokosowy, cukier trzcinowy, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe oraz starte na tarce o drobnych oczkach jabłko.
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, siemię lniane i sól.
  4. Połączyć zawartość obu misek (ciasto należy wymieszać łyżką, a następnie za pomocą dłoni tak, aby było jednolite).
  5. Dodać posiekaną drobno czekoladę lub dropsy czekoladowe i ponownie całość zagnieść.
  6. Z ciasta zrobić wałek o średnicy ok 3-4 cm, kroić ciastka o grubości 1 cm i wykładać w dużych odstępach na blaszkę.
  7. Piec przez 10 minut lub do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.

Możliwości:

  • zamiast jabłka można użyć puree z ugotowanego batata lub banan
  • można użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego
  • zamiast mąki orkiszowej można użyć maki pszennej pełnoziarnistej, mąki gryczanej
  • zamiast czekolady można dodać orzechy, rodzynki lub nasiona słonecznika
wartość kaloryczna dla 1 porcji 162 kcal
białko 2,4 g
tłuszcze 8,9 g
węglowodany 19,6 g

 







20 Responses

  1. Anula98 pisze:

    A zamiast oleju Kokosowego można użyć oleju z pestek winogron? :) pozdrawiam :)

  2. Weronika pisze:

    A czym można zastąpić cukier żeby ciastka nadawały się jako przekąska dla ciężarnej z cukrzycą ciążowa?:)

  3. Anna pisze:

    Właśnie zrobiłam z moja trzylatka:) ciasteczka są mega smaczne. Na pewno niebawem powtórzymy ten przepis.

  4. Magda pisze:

    Będzie robione! Super, że podajesz wartość kaloryczną. Jako porcje uznajesz jedno ciastko czy 100g gotowego produktu czy może jeszcze inaczej?
    Pozdrawiam gorąco!

  5. Sylka pisze:

    Kinga a co zamiast oleju kokosowego? Oliwa?

  6. Marta pisze:

    Nie mam mąki orkiszowej ;/ czy mogę dodać dowolną inną mąkę? Proporcja wtedy taka sama?

    Jeśli mogłabym prosić o przepis na domowe rogaliki z konfitura albo ciasto drożdżowe w wersji fit :-)

  7. Magda pisze:

    Ciasteczka są przepyszne! Na pewno jeszcze nie raz się u mnie pojawią :)
    Pozdrawiam!

  8. Babrzym pisze:

    Jestem zakochana w tych ciasteczkach 😍😍😍 jutro będę je robić z córcia kolejny raz :)

  9. Milena pisze:

    Ciasteczka są cudowne 😍 Pyszne, a do tego banalne i szybkie w wykonaniu 😉 Właśnie będę robić kolejny raz :)

  10. Agata pisze:

    Wypróbowane :). Są super, dodałam czekolady pół na pół z migdałami i rewelacja. Często korzystam też z Twojej książki Fit Słodkości, szkoda tylko, że nie ma tak dokładnie podanych zamienników pod każdym przepisem jak na stronie :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel