Szybkie batoniki owsiane

Ten przepis nie zalicza się do tych „lekkich”, za to do szybkich i pysznych. Zazwyczaj przygotowuje te batoniki w urządzeniu wielofunkcyjnym. Kiedy pokazałam Wam na IGstories  jak je przygotowywałam posypała się lawina wiadomości z prośbą o przepis.

Gwarantuje Wam, że jeżeli tylko ich spróbujecie zakochacie się w ich smaku. Czekam na wasze komentarze jak tylko się skusicie na te batoniki.

Szybkie batoniki owsiane



Ilość porcji: 8-9 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 150 g suszonych moreli
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 80 g syropu klonowego
  • 100 g masła
  • 150 g płatków owsianych
  • 40 g sezamu
  • 40 g pestek dyni
  • 40 g nasion słonecznika
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 160 ° C.  Formę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Morele i orzechy posiekać nożem lub niezbyt drobno za pomocą blendera. Odłożyć na bok.
  3. Do rondla wlać syrop klonowy i dodać masło, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.
  4. Następnie dodać owies, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, kawałki czekolady i uprzednio posiekane morele wraz z nerkowcami. Wymieszać.
  5. Mieszaninę przełożyć równomiernie przygotowanej foremki. Zwilżyć dłonie, aby mocno docisnąć mieszankę. Piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy batoniki będą złote. Wystudzić i pokroić na batony.

MOZLIWOŚCI

  • morele można zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami – wtedy należy ograniczyć ilość syropu klonowego
  • zamiast masła można użyć oleju kokosowego lub masła orzechowego
  • zamiast płatków owsianych dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych, orkiszowych
wartość kaloryczna dla 1 porcji 405 kcal
białko 8,7 g
tłuszcze 27,8 g
węglowodany 33,9 g

 







22 Responses

  1. Adaa pisze:

    Musze wypróbować :). Czy zamiast syropu klonowego można dać miód?

  2. Pamela pisze:

    Czy czekolada jest konieczna ?;)

  3. Angelika pisze:

    Czy można zastąpić orzechy nerkowca migdałami? :)

  4. Dawid pisze:

    Przepyszne batoniki, wyczuwam w nich potencjał jako słodycz świąteczna. Trzeba będzie zacząć wypieki czym prędzej.

  5. Daria pisze:

    Fajny pomysł na świąteczną potrawę, szybko i na pewno bardzo smacznie 😉 Masz pewność, że w tym roku przetestuję , zdam raport czy smakowało domownikom.

  6. Kasia pisze:

    Naprawdę bardzo ładnie wyglądają te batoniki :) Muszę przetestować w najbliższym czasie ten przepis :) Taka odskocznia od tego jedzenia świątecznego, które przed nami.

  7. Dagmara pisze:

    Bardzo dobre są te batoniki. O wiele lepsze niż to co można kupić w prawie każdym sklepie. Muszę ich narobić na cały przyszły tydzień, co by nie umrzeć z głodu w pracy 😉

  8. Magda pisze:

    Wow, jestem pod wrażeniem. Zaimponowałaś mi. Takie batoniki powinny być tymi słynnymi batonami mocy od tej niewydarzonej yhym… Genialny przepis!

  9. Amelia pisze:

    Koniecznie musisz dodawać więcej takich przepisów. Szybkie i proste desery zawsze będą miały wzięcie. W szczególności tak smaczne desery. Myślę że to dobry pomysł ;P

  10. Kasia pisze:

    Świetne są te batoniki, idealnie pasują do pracy jako przekąska lub drugie śniadanie! Na pewno będę je często robić do pracy, bo są pyszne!!

  11. Patrycja pisze:

    Świetne na dobry start rano.Wypróbuję twój przepis na następny tydzień w pracy . Na pewno dają multum energii, czego np, ja potrzebuję z samego rana. Pozdrawiam serdecznie.

  12. Iwonka pisze:

    A da się zrobić je bez gorzkiej czekolady? Nie lubię żadnej ciemnej czekolady.

  13. Krystyna pisze:

    Bardzo ciężka przekąska, ale zawiera pełno dobrych i zdrowych składników. Dużo lepiej sprawdzi się taki owsiany batonik niż sklepowy baton proteinowy.

  14. Kamcia pisze:

    Na pierwszy rzut oka wyglądają trochę jak szyszki w formie batoników 😀 Ale ile w nich pysznych składników, mniam! Chyba już wiem, co przygotować w najbliższy weekend. Dzięki za przepis!

  15. Aga pisze:

    Witam, co może być przyczyną że moje batoniki się krusza?

  16. alesia pisze:

    Poslu mame odkaz na tvuj blog

  17. Magda pisze:

    Super, bardzo fajny przepis o takie fit przekąski mi chodzi. Lubię właśnie sobie podjadać a staram się trzymać dietę i szukam takich przepisów. Pozdrawiam serdecznie.

  18. Men Blog pisze:

    Bardzo dziękuję za ten przepis batoników :)

  19. Gabriela pisze:

    Przeszłam na dietę i mam nadzieję, że 4 takie batoniki starczą mi na cały dzień, w końcu to będzie ponad 1500 kcal. Oby wyszła taka miesięczna dietka.

  20. Aneta pisze:

    Bardzo smacznie wyglądają, muszę obliczyć sobie kalorie takich ciastek i zobaczymy może uda mi się je wrzucić w dietę bo są owsiane to myślę że da radę.

  21. Olga pisze:

    Wyglądają smakowicie <3 Tylko mi zawsze coś nie tak wychodzi z konsystencją tego typu przekąsek… Ciężko mi uformować prostokątny kształt i zawsze coś mi odstaje, masa nie chce "stężeć". Jakies patenty na to?

  22. Natalia pisze:

    Fajnie to wyszło, na prawdę prezentuje się dobrze taki batonik nie przepadam za owsianką ale ten batonik z tym czekoladowym nadzieniem wygląda na prawdę smacznie i pożywnie.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel