Zielone risotto z groszkiem i melisą

„Zielono mi” czyli szybka, świeża i lekka propozycja jako dodatek do ryby lub solo. Risotto z zielonym groszkiem  limonką, selerem naciowym i świeżą melisą.  Ryż w bardzo orzeźwiającym wydaniu.  Hmmmm chyba już nie mogę doczekać się wiosny:)
Składniki  na 2 porcje
100 g ryżu Arborio
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki masła
sok z 1/2 limonki
3-4 łyżki groszku
1 łodyga selera naciowego
1/2 papryczki chili
1/2 pora
duża garść świeżej melisy
1 łyżka śmietany 18%
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. W rondelku roztapiamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna ryżu i smażymy ok 3-4 min.
2. Do ryżu wlewamy po chochli ciepłego bulionu, nie mieszamy. Kiedy płyn się odparuje dolewamy stopniowo pozostały płyn.
3. Pod koniec dodajemy sok z limonki, pokrojony w plasterki seler, cieniutko pokrojony por, zielony groszek i drobno posiekane chili.
4. Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany aby risotto było aksamitne. Wszystko delikatnie mieszamy.
Doprawiamy sola i pieprzem oraz świeżą melisą.

Smacznego:)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel