Zielone risotto z groszkiem i melisą

„Zielono mi” czyli szybka, świeża i lekka propozycja jako dodatek do ryby lub solo. Risotto z zielonym groszkiem  limonką, selerem naciowym i świeżą melisą.  Ryż w bardzo orzeźwiającym wydaniu.  Hmmmm chyba już nie mogę doczekać się wiosny:)

Smacznego:)

Ilość porcji2 porcje

 100 g ryżu Arborio
 500 ml bulionu warzywnego
 3 łyżki masła
 sok z 1/2 limonki
 4 łyżki groszku
 1 łodyga selera naciowego
 ½ papryczki chili
 ½ pora
 duża garść świeżej melisy
 1 łyżka śmietany 18%
 sól i pieprz

1

W rondelku roztapiamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna ryżu i smażymy ok 3-4 min.

2

Do ryżu wlewamy po chochli ciepłego bulionu, nie mieszamy. Kiedy płyn się odparuje dolewamy stopniowo pozostały płyn.

3

Pod koniec dodajemy sok z limonki, pokrojony w plasterki seler, cieniutko pokrojony por, zielony groszek i drobno posiekane chili.

4

Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany aby risotto było aksamitne. Wszystko delikatnie mieszamy.Doprawiamy sola i pieprzem oraz świeżą melisą.

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 100 g ryżu Arborio
 500 ml bulionu warzywnego
 3 łyżki masła
 sok z 1/2 limonki
 4 łyżki groszku
 1 łodyga selera naciowego
 ½ papryczki chili
 ½ pora
 duża garść świeżej melisy
 1 łyżka śmietany 18%
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

W rondelku roztapiamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna ryżu i smażymy ok 3-4 min.

2

Do ryżu wlewamy po chochli ciepłego bulionu, nie mieszamy. Kiedy płyn się odparuje dolewamy stopniowo pozostały płyn.

3

Pod koniec dodajemy sok z limonki, pokrojony w plasterki seler, cieniutko pokrojony por, zielony groszek i drobno posiekane chili.

4

Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany aby risotto było aksamitne. Wszystko delikatnie mieszamy.Doprawiamy sola i pieprzem oraz świeżą melisą.

Zielone risotto z groszkiem i melisą
(Wyświetlono 1 453 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.