Szybkie bułeczki śniadaniowe

Chyba w każdym domu zdarzyła się wpadka w postaci braku chleba na śniadanie, mnie to przytrafiło się wczoraj. Zazwyczaj lubimy na „słodko” przywitać dzień tak więc podałam bułeczki posypane obficie cukrem perlistym. Przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 5 min, pieczenie 15 a znikają w 2 min:) Smakują cudownie jeszcze ciepłe ze szklanką mleka i powidłami.

DSC_6948

Składniki:  na 4 bułeczki średnicy ok 6 cm

1 szklanka mąki pszennej
25 g zimnego masła
3 łyżki cukru
skórka starta z jednej cytryny
100 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko rozbełtane
cukier perlisty do posypania

 Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją ogrzewania góra-dół
2. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiać do miski.
3. Do mąki dodać pokrojone w  kostkę masło i wetrzeć je aż zawartość miski przypominać będzie kruszonkę.
4. Do mąki dodać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie wlać mleko i wymieszać wszystko łyżką. Ważne jest aby nie mieszać za długo bo wtedy bułeczki będą twarde.
5. Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę i szybko zagnieść.
6. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2,5 cm  i wycinać foremkami bułeczki. Wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym.
7. Bułeczki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 14 min.

DSC_6950

DSC_6948

Smacznego:)









One Response

  1. karola pisze:

    Wspaniale:) zarówno na cieplo, jak i na zimno..genialne:) a jak to wygląda z kalorycznoscia? Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel