Jak szybko zrobić coś fantastycznego? Jak zaskoczyć gości nowy smakiem? Jaki sos jest najlepszy do mięsa, chleba, sałatek, warzyw, kasz, zup lub makaronów? Co można przechowywać przez tydzień w lodówce? Jak zrobić coś zdrowego i odżywczego dla naszego organizmu? Na te wszystkie pytania odpowiedź jest jedna! Wystarczy zrobić zielony sos rzepakowy na bazie pietruszki, łuskanego słonecznika i niezastąpionego oleju rzepakowego.
Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy nie zawsze miał dobrą prasę. Pomimo korzystnego składu, potwierdzonego badaniami naukowymi, bywa czasem postrzegany nie najlepiej, głównie przez osoby starsze. Ponad 30 lat temu powszechnie stosowano bowiem olej o wysokiej zawartości kwasu erukowego, substancji potępianej przez żywieniowców. Dziś są one pod tym względem całkowicie bezpieczne – dzięki rozwojowi nauki, kwas erukowy wyeliminowano ze współczesnych odmian rzepaku.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub malakserze i zmiksować na gładki sos.
Opcjonalnie można dodać więcej oleju rzepakowego gdy masa jest za gęsta.
słonecznik łuskany można zamienić na pestki dyni lub dowolne orzechy
pietruszkę można zastąpić kolendrą, koperkiem lub bazylią
aby nadać ostrzejszej nuty dodać 1 papryczkę chili
Porcji 200
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub malakserze i zmiksować na gładki sos.
Opcjonalnie można dodać więcej oleju rzepakowego gdy masa jest za gęsta.
słonecznik łuskany można zamienić na pestki dyni lub dowolne orzechy
pietruszkę można zastąpić kolendrą, koperkiem lub bazylią
aby nadać ostrzejszej nuty dodać 1 papryczkę chili
Dodałam olej lniany i trochę jarmużu, coś pysznego, polecam wszystkim, z ciepłą grzanką – niebo w gębie !!! 🙂
Kingo bardzo się cieszę że skusiłaś się na ten sos. Dziękuję Ci za komentarz :*
Wygląda wspaniale. Ta zieleń zachwyca. Smak i zdrowie 🙂
dziękuję :*
Superowy sos. Smakuje niesamowicie z kaszą pęczak i szaszłykami drobiowo-warzywnymi. Dla mnie rewelka 🙂