Smacznego:)
Po pierwsze należy posiekać kandyzowane wiśnie i orzechy włoskie, żurawinę zalać alkoholem i pozostawić na godzinę.
W tym czasie gotować mleko dodając do niego sól i dwie łyżeczki cukru.
Do gotującego mleka wsypać ryż, gotować przez 4-5 minut, mieszając bez przerwy dodać masła. Powstałą masę przestudzić do temperatury pokojowej.
Ostudzoną masę ryżową wymieszać z żółtkami, startą skórką pomarańczy i cytryny, wkruszyć drożdże.
Podczas dokładnego mieszania składników dodać przesianą mąkę i nasączone alkoholem bakalie.
Białka ubić na sztywną pianę dodając do niej stopniowo pozostały cukier.
Na masę ryżowo-bakaliową wyłożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać tłuszcz ( jego temperaturę zbadać poprzez wrzucenie do niego kawałek ciasta, gdy ciasto natychmiast wypłynie tłuszcz nadaje się do smażenia ).
Łyżką nabierać porcję ciasta i delikatnie wkładać do gorącego tłuszczu.Pączki smażyć na ciemnozłoty kolor przez ok. 3-4 minut, potem odwrócić i dosmażyć.
Gotowe pączki wyjąc i ułożyć na bibule bądź ręczniku papierowym by odsączyć tłuszcz. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Porcji 15
Składniki
Przygotowanie
Po pierwsze należy posiekać kandyzowane wiśnie i orzechy włoskie, żurawinę zalać alkoholem i pozostawić na godzinę.
W tym czasie gotować mleko dodając do niego sól i dwie łyżeczki cukru.
Do gotującego mleka wsypać ryż, gotować przez 4-5 minut, mieszając bez przerwy dodać masła. Powstałą masę przestudzić do temperatury pokojowej.
Ostudzoną masę ryżową wymieszać z żółtkami, startą skórką pomarańczy i cytryny, wkruszyć drożdże.
Podczas dokładnego mieszania składników dodać przesianą mąkę i nasączone alkoholem bakalie.
Białka ubić na sztywną pianę dodając do niej stopniowo pozostały cukier.
Na masę ryżowo-bakaliową wyłożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać tłuszcz ( jego temperaturę zbadać poprzez wrzucenie do niego kawałek ciasta, gdy ciasto natychmiast wypłynie tłuszcz nadaje się do smażenia ).
Łyżką nabierać porcję ciasta i delikatnie wkładać do gorącego tłuszczu.Pączki smażyć na ciemnozłoty kolor przez ok. 3-4 minut, potem odwrócić i dosmażyć.
Gotowe pączki wyjąc i ułożyć na bibule bądź ręczniku papierowym by odsączyć tłuszcz. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Bardzo ciekawy przepis ,chciałam go wypróbować ale interesuje mnie czy można by było upiec je w piekarniku bez użycia oleju.