Wegański tort czekoladowy

Wegański tort czekoladowy z masłem orzechowym – banalnie prosty w przygotowaniu.

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas1 godz.

Składniki na ciasto
 2 szklanki szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka kakao
 1,50 łyżeczka ody oczyszczonej
 ¾ szklanka cukru trzcinowego
 ½ łyżeczka soli
 1,50 szklanki mleka roślinnego
  szklanka czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczkę (ok 50g)
 ¼ szklanka oleju rzepakowego
 1 łyżeczka octu jabłkowego
 3 łyżki syropu klonowego
Składniki na krem orzechowo-czekoladowy
 ½ szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe)
  szklanka cukru pudru
 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
 ¼ szklanka masła orzechowego
do przełożenia i dekoracji
 konfitura wiśniowa
 solone orzeszki ziemne

Przygotowanie ciasta
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dwie tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W jednej misce przesiać wszystkie suche składniki ciasta tj: mąkę, kakao, sodę, cukier i sól

3

W rondlu podgrzać mleko i czekoladę, aż będzie prawie gorąca, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia.

4

Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec przez 30 do 35 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka włożona w ciasto pozostaje sucha. Wyjąć i wystudzić.

Przygotowanie kremu
5

Mleko roślinne wraz z cukrem podgrzać w rondlu aż się zagotuje.

6

Do osobnej miski połamać na kawałki czekoladę. Zalać ciepłym mlekiem. Poczekać minutę, a następnie całość dokładnie wymieszać.

7

Dodać masło orzechowe mieszać do uzyskania gładkości. Schłodzić w lodówce przez 20 do 30 minut.

Przygotowanie tortu
8

Na jeden z upieczonych spodów wyłożyć konfiturę oraz połowę kremu – włożyć do lodówki na 30 minut, aż zesztywnieje.

9

Przykryć drugim blatem i ponownie wyłożyć krem – na koniec udekorować solonymi orzeszkami. Włożyć do lodówki aby krem „zawiązał ”.

Wartości odżywcze

Porcji 12


Ilość na porcję
Kalorie 315
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 13g20%
Węglowodany 47g16%
Białko 5g10%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

Składniki na ciasto
 2 szklanki szklanka mąki pszennej
 ½ szklanka kakao
 1,50 łyżeczka ody oczyszczonej
 ¾ szklanka cukru trzcinowego
 ½ łyżeczka soli
 1,50 szklanki mleka roślinnego
  szklanka czekolady gorzkiej pokrojonej w kosteczkę (ok 50g)
 ¼ szklanka oleju rzepakowego
 1 łyżeczka octu jabłkowego
 3 łyżki syropu klonowego
Składniki na krem orzechowo-czekoladowy
 ½ szklanka mleka roślinnego (np. kokosowe)
  szklanka cukru pudru
 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
 ¼ szklanka masła orzechowego
do przełożenia i dekoracji
 konfitura wiśniowa
 solone orzeszki ziemne

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dwie tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

W jednej misce przesiać wszystkie suche składniki ciasta tj: mąkę, kakao, sodę, cukier i sól

3

W rondlu podgrzać mleko i czekoladę, aż będzie prawie gorąca, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia.

4

Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec przez 30 do 35 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka włożona w ciasto pozostaje sucha. Wyjąć i wystudzić.

Przygotowanie kremu
5

Mleko roślinne wraz z cukrem podgrzać w rondlu aż się zagotuje.

6

Do osobnej miski połamać na kawałki czekoladę. Zalać ciepłym mlekiem. Poczekać minutę, a następnie całość dokładnie wymieszać.

7

Dodać masło orzechowe mieszać do uzyskania gładkości. Schłodzić w lodówce przez 20 do 30 minut.

Przygotowanie tortu
8

Na jeden z upieczonych spodów wyłożyć konfiturę oraz połowę kremu – włożyć do lodówki na 30 minut, aż zesztywnieje.

9

Przykryć drugim blatem i ponownie wyłożyć krem – na koniec udekorować solonymi orzeszkami. Włożyć do lodówki aby krem „zawiązał ”.

Wegański tort czekoladowy z masłem orzechowym
(Wyświetlono 9 315 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Ana 5 czerwca 2020 o 21:47

    Mam dwa pytania ? czy mleko koko może być z puszki i czy można upiec spod w jednej tortownicy a potem przekroić?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 24 czerwca 2020 o 22:09

      tak mleko z puszki jak najbardziej – spód lepiej piec tak jak podałam w przepisie czyli w dwóch gdyż jest to ciężkie ciasto

      Odpowiedz
  2. Jagoda 23 marca 2020 o 21:20

    I kto powiedział, że dieta wegańska może być nudna i niesmaczna. Ten tort aż się je oczami. Pycha. Muszę spróbować go zrobić. Mój mąż ma niebawem urodziny i myślałam, by mu zamówić już gotowy tort. Mam swoją ulubioną cukiernię, która tworzy pyszne torty na zamówienie z dostawą. Naszym ulubionym jest naked cake z owocami i właśnie ten chciałam zamówić, ale korci mnie, by sama coś upichcić. Może zrobię próbkę na Wielkanoc. Twój przepis wydaje się być prosty, a przy tym tort wygląda efektownie. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.