Wegański tort czekoladowy z masłem orzechowym – banalnie prosty w przygotowaniu.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dwie tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce przesiać wszystkie suche składniki ciasta tj: mąkę, kakao, sodę, cukier i sól
W rondlu podgrzać mleko i czekoladę, aż będzie prawie gorąca, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia.
Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec przez 30 do 35 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka włożona w ciasto pozostaje sucha. Wyjąć i wystudzić.
Mleko roślinne wraz z cukrem podgrzać w rondlu aż się zagotuje.
Do osobnej miski połamać na kawałki czekoladę. Zalać ciepłym mlekiem. Poczekać minutę, a następnie całość dokładnie wymieszać.
Dodać masło orzechowe mieszać do uzyskania gładkości. Schłodzić w lodówce przez 20 do 30 minut.
Na jeden z upieczonych spodów wyłożyć konfiturę oraz połowę kremu – włożyć do lodówki na 30 minut, aż zesztywnieje.
Przykryć drugim blatem i ponownie wyłożyć krem – na koniec udekorować solonymi orzeszkami. Włożyć do lodówki aby krem „zawiązał ”.
Porcji 12
- Ilość na porcję
- Kalorie 315
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 13g20%
- Węglowodany 47g16%
- Białko 5g10%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dwie tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce przesiać wszystkie suche składniki ciasta tj: mąkę, kakao, sodę, cukier i sól
W rondlu podgrzać mleko i czekoladę, aż będzie prawie gorąca, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia.
Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec przez 30 do 35 minut, lub do momentu, kiedy wykałaczka włożona w ciasto pozostaje sucha. Wyjąć i wystudzić.
Mleko roślinne wraz z cukrem podgrzać w rondlu aż się zagotuje.
Do osobnej miski połamać na kawałki czekoladę. Zalać ciepłym mlekiem. Poczekać minutę, a następnie całość dokładnie wymieszać.
Dodać masło orzechowe mieszać do uzyskania gładkości. Schłodzić w lodówce przez 20 do 30 minut.
Na jeden z upieczonych spodów wyłożyć konfiturę oraz połowę kremu – włożyć do lodówki na 30 minut, aż zesztywnieje.
Przykryć drugim blatem i ponownie wyłożyć krem – na koniec udekorować solonymi orzeszkami. Włożyć do lodówki aby krem „zawiązał ”.
Mam dwa pytania ? czy mleko koko może być z puszki i czy można upiec spod w jednej tortownicy a potem przekroić?
tak mleko z puszki jak najbardziej – spód lepiej piec tak jak podałam w przepisie czyli w dwóch gdyż jest to ciężkie ciasto
I kto powiedział, że dieta wegańska może być nudna i niesmaczna. Ten tort aż się je oczami. Pycha. Muszę spróbować go zrobić. Mój mąż ma niebawem urodziny i myślałam, by mu zamówić już gotowy tort. Mam swoją ulubioną cukiernię, która tworzy pyszne torty na zamówienie z dostawą. Naszym ulubionym jest naked cake z owocami i właśnie ten chciałam zamówić, ale korci mnie, by sama coś upichcić. Może zrobię próbkę na Wielkanoc. Twój przepis wydaje się być prosty, a przy tym tort wygląda efektownie. Pozdrawiam