Tort „na słono” i bez pieczenia! Idealna propozycja na wiosenny stół. Prosty w przygotowaniu i zaskakujący w smaku.
Na paterę wyłożyć formując kwadrat 4 kromki chleba tostowego. (ja do przepisu wykrwałam chleb formując koło)
Wyłożyć na niego pierwszą warstwę którą stanowi twarożek wiejski wymieszany ze szczypiorkiem i pieprzem, następnie wyłożyć na niego ogórek pokrojony w talarki.
Warstwę przykryć ponownie 4 kromkami chleba.
Ser pleśniowy pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z podprażonymi orzechami włoskimi – wyłożyć na przygotowany chleb, a następnie przykryć plastrami szynki i kolejną warstwą pieczywa.
Na koniec wyłożyć serek śmietankowy, a niego plastry łososia. Przykrywamy chlebem.
Cały tort pokryć pozostałym serkiem śmietankowym i udekorować szczypiorkiem oraz pomidorkami i rzodkiewką.
Najlepiej jak tort przegryzie się przez kilka godzin w lodówce.
można dowolnie przekładać tort np. majonezem z pistacjami, humusem, jajkami, salsą z mango, pastą z awokado
można użyć dowolnych warzyw np. papryki, pomidorów, buraków
Porcji 6
Składniki
Przygotowanie
Na paterę wyłożyć formując kwadrat 4 kromki chleba tostowego. (ja do przepisu wykrwałam chleb formując koło)
Wyłożyć na niego pierwszą warstwę którą stanowi twarożek wiejski wymieszany ze szczypiorkiem i pieprzem, następnie wyłożyć na niego ogórek pokrojony w talarki.
Warstwę przykryć ponownie 4 kromkami chleba.
Ser pleśniowy pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z podprażonymi orzechami włoskimi – wyłożyć na przygotowany chleb, a następnie przykryć plastrami szynki i kolejną warstwą pieczywa.
Na koniec wyłożyć serek śmietankowy, a niego plastry łososia. Przykrywamy chlebem.
Cały tort pokryć pozostałym serkiem śmietankowym i udekorować szczypiorkiem oraz pomidorkami i rzodkiewką.
Najlepiej jak tort przegryzie się przez kilka godzin w lodówce.
można dowolnie przekładać tort np. majonezem z pistacjami, humusem, jajkami, salsą z mango, pastą z awokado
można użyć dowolnych warzyw np. papryki, pomidorów, buraków
Ile wcześniej można przygotować taki tort? Czy dzień wcześniej będzie ok?
tak jak najbardziej -smaki pięknie się połączą