Uwielbiam mascarpone i ricottę więc kiedy zobaczyłam ten przepis na Kwest Smaku wiedziałam, że będzie to udany wypiek. Pyszny sernik z użyciem tych serów wzbogacony o migdały smakował wszystkim – sernik jest kremowy z mocno wyczuwalną wanilią. Jego plusem jest szybkość wykonania – polecam również go dobrze schłodzić przed podaniem. (Cały czas sernik szafranowy jest moim nr 1!!! – i on będzie moim sernikiem wielkanocnym:) ).
Zapraszam
Smacznego:)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.
Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.
Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.