Onigiri to sprasowane kulki ryżowe lub trójkąty, często wypełnione składnikami takimi jak łosoś, tuńczyk lub warzywa. To popularne przekąski w Japonii, gdzie można je znaleźć w sklepach spożywczych, a nawet w automatach.
Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną.
W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Awokado przekroić w pół i usnąć pestkę. Pokroić w cienkie plastry o grubości około 0,5 cm.
Batata również obrać i pokroić w plastry tej samej grubości.
Wymieszać sos teriyaki, olej sezamowy, imbir i miód w misce i marynatą pokryć bataty. Przenieść warzywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ważne aby pozostawić marynatę która została w misce) i piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C przez 20 minut.
Można uformować je ręcznie lub wyłożyć na spód małej miseczki folię spożywczą, na nią wyłożyć mokrymi rekami odrobine ryżu, następnie kawałek batata ponownie zanurzonego w marynacie i awokado, przykryć ponownie ryżem. Związać folię formując kulkę. Po uformowaniu, wyjąc z foli oprószyć sezamem i smażyć na oleju sezamowym.
Wszystko zmiksować za pomocą blendera
Ilość 10- 12 kulek
Składniki
Przygotowanie
Ryż do sushi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną.
W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Awokado przekroić w pół i usnąć pestkę. Pokroić w cienkie plastry o grubości około 0,5 cm.
Batata również obrać i pokroić w plastry tej samej grubości.
Wymieszać sos teriyaki, olej sezamowy, imbir i miód w misce i marynatą pokryć bataty. Przenieść warzywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ważne aby pozostawić marynatę która została w misce) i piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C przez 20 minut.
Można uformować je ręcznie lub wyłożyć na spód małej miseczki folię spożywczą, na nią wyłożyć mokrymi rekami odrobine ryżu, następnie kawałek batata ponownie zanurzonego w marynacie i awokado, przykryć ponownie ryżem. Związać folię formując kulkę. Po uformowaniu, wyjąc z foli oprószyć sezamem i smażyć na oleju sezamowym.
Wszystko zmiksować za pomocą blendera
Bardzo lubię onigiri. Aż zrobiłam się głodna 😀
Wyglądają super mam ochotę je zjeść 🙂