Smak ciasta drożdżowego zawsze budzi moje wspomnienia z dzieciństwa. Do dziś często w sobotni poranek przygotowuje zaczyn, aby w południe rozkoszować się „puchatym” kawałkiem ciasta czy drożdżówki. Brioszka, na którą dzisiaj przestawiam Wam przepis jest fantastyczna. Lekka, delikatna i prosta w przygotowaniu. Idealna na weekendowe śniadanie. Częstujcie się i dzielcie dobrem 🙂
Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.
Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.
Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.
Mąka pszenna typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysoko-elastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną. W przepisie można zastąpić ją zwykłą mąką pszenna
Porcji 14
Składniki
Przygotowanie
Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki pszennej i łyżką cukru. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do misy robota wsypać mąki, pozostały cukier, dodać miękkie masło i jajko. Dodać rozczyn, czyli mieszaninę z drożdżami. Całość ugniatać 10 minut na małych obrotach lub ręcznie. Do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut. Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i przekładać je do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem zachowując 1 cm odstępy.
Odstawić ciasto ponownie na godzinę, następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać cukrem.
Brioszkę piec 35 - 40 minut w temperaturze 150 ° C z funkcją grzania góra -dół.
Mąka pszenna typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysoko-elastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną. W przepisie można zastąpić ją zwykłą mąką pszenna
cześć,
Jeśli robię z drożdżami suchymi to po prostu mieszam razem wszystkie składniki i czekam później 1h aż ciasto wyrośnie?
Z góry dziękuję
Agnieszka
dokładnie
Czy zamiast masła można dodać oliwę?
Kingi a jak przeliczyć ilość składników do keksówki? ☺️
z tej proporcji wyjdzie Ci 1 duża keksówka
Super przepis też lubiłam zawsze drożdżówki i te ciasto takie puchate. Muszę sprobować zrobić taką brioszkę, użyję raczej zwykłej mąki bo nie wiem gdzie mogę dostać tą włoską typu 00 , w marketach zapewne jej nie ma, przynajmniej ja nie widziałam. Ale ze zwykłą chyba wyjdą w smaku takie same, jedynie co to może mi nie wyjdzie tak super puszyste jak Tobie. Pozdrawiam.
mąka typ 00 dostępna jest w dużych marketach ale spokojnie w tym przepisie można zastąpić zwykłą mąką
Mąka 00 jest w delikatesach Piotr i Paweł 🙂
Możesz zaproponować jakiś przepis na pyszne ciasto drożdżowe z jagodami ? Czy może do przepisu powyżej pasują?? pozdrawiam ?
spokojnie jagody pasują do tego ciasta na brioszkę
Czy można użyć do przepisu mieszanki bezglutenowej?
tak
Na pewno wkradł się błąd i po prostu brakuje pierwszej cyferki w typie mąki ???
nie 🙂 to ma być typ mąki 00 ale brioszka spokojnie uda się na typie 450 lub 550
typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co to jest mąka pszenna 00…to jakiś specjalny typ mąki? Nigdy w sklepie takiej nie widziałam, a dość szczegółowo rozglądam się zawsze w dziale z mąką. Z tym, że mieszkam w bardzo małym mieście i asortyment w sklepach też jest słaby
typ 00 to mąka włoska, bardzo drobno mielona. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna – dzięki niej wypieki drożdżowe fantastycznie rosną
Nie lubię zadawać takich pytań ale taka mam ochotę na tę brioszki na jutro ale nie mam mąki 00 🙁 da się czymś zastąpić czy to już nie będzie to?
spokojnie może to być mąka zwykłą pszenna