Bezglutenowe VEGE ciasto świąteczne

Wielu z Was w komentarzach, wiadomościach prosi o przepisy bezglutenowe i wegańskie. W odpowiedzi na takie zapotrzebowanie przygotowałam pyszne ciasto świąteczne. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne.

Kiedy mój mąż chwali „lekkie” wypieki, wierzcie mi – muszą być naprawdę dobre. Na moim Wielkanocnym stole z pewnością zagości to cudo, gdyż przypomina mi babkę o orzechowym smaku. Lubię wykorzystywać nowości w kuchni, zaskakiwać gości i odkrywać nowe możliwości.

Pamiętam, kiedy „specjalne” produkty zamawiałam u znajomych będących na wakacjach lub mieszkających za granicą. Z czasem musiałam wybierać się z wizytą do innego miasta do sklepu ze zdrową żywnością lub zamawiać w internecie.  Moje pierwsze oryginalne laski wanilii przywieźli mi znajomi z Madagaskaru, do dziś mam po nich piękne pudełko. Pierwszy bezglutenowy proszek do pieczenia przyleciał do mnie z Londynu. Teraz pisząc te słowa uśmiecham się do siebie – kuchnia daje mi wiele wspomnień. Podziwiam, jak wiele się w tej dziedzinie zmienia. Dziś cieszę się, kiedy wchodzę do sklepu i mam możliwości, z łatwością odnajduję potrzebne mi towary.  Cukier z prawdziwą wanilią Burbon czy bezglutenowy proszek do pieczenia to dla mnie luksus dostępny natychmiast, a nie na zamówienie.

Jestem ciekawa czy też tak macie? Czy ten kulinarny rozwój i dostęp Wam odpowiada?

I najważniejsze!!!! Jestem ciekawa, kto wypróbuje ten przepis?

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 10 minut

 4 dojrzałe banany (ok 410 g)
 1 łyżka soku z cytryny
 ¼ szklanki oleju z pestek winogron (60 ml) + łyżka do wysmarowania formy
 ¼ szklanki syropu klonowego (60 ml)
 ¼ szklanki soku z pomarańczy (60 ml)
 1 ½ szklanki mielonych migdałów (150 g) + 2 łyżki do oprószenia formy
 ¾ szklanki mąki kokosowej (80 g)
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Dr.Oetker
 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenuDr.Oetker
 1 szczypta soli
 2 łyżki płatków kokosa - dodatkowo

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę z kominem (można też użyć zwykłej keksówki lub tradycyjnej blaszki) wysmarować tłuszczem i oprószyć mielonymi migdałami. (Ja użyłam formy silikonowej więc w tym wypadku pominęłam ten etap). Na dno formy wyłożyć ulubione dodatki np. płatki koksa, orzechy, owoce itp

2

Do miski włożyć obrane banany, sok z cytryny, olej, syrop klonowy, sok z pomarańczy. Całoś zblendować na jednolitą masę.

3

W drugiej misce wymieszać ze sobą mielone migdały, wiórki kokosowe, cynamon, sodę, proszek do pieczenia bez glutenu oraz cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetker.

4

Przesypać suche składniki do mokrych i wszystko dobrze wymieszać.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 60 minut lub do momentu w którym patyczek włożony w . środek pozostaje suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Możliwości:
6

banany - można zastąpić startym jabłkiem, puree z dyni lub ugotowanymi batatami

7

syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem - można też go pominąć jeżeli banany są bardzo słodkie

8

sok z pomarańczy - można zastąpić mlekiem roślinnym lub dowolnym sokiem

9

mielone migdały można zastąpić mąką kasztanową, mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub orkiszową (wtedy wypiek nie jest już bezglutenowy)

10

mąkę kokosową można zastąpić wiórkami kokosowymi, mąką owsianą lub mąką ryżową (w tym przypadku ciasto może wyjść sypkie)

Wartości odżywcze

12 porcji

Serving size


Amount per serving
Kalorie223
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 16.7g22%
Węglowodany 18g7%
Białko 4.1g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 4 dojrzałe banany (ok 410 g)
 1 łyżka soku z cytryny
 ¼ szklanki oleju z pestek winogron (60 ml) + łyżka do wysmarowania formy
 ¼ szklanki syropu klonowego (60 ml)
 ¼ szklanki soku z pomarańczy (60 ml)
 1 ½ szklanki mielonych migdałów (150 g) + 2 łyżki do oprószenia formy
 ¾ szklanki mąki kokosowej (80 g)
 1 łyżeczka cynamonu
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Dr.Oetker
 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenuDr.Oetker
 1 szczypta soli
 2 łyżki płatków kokosa - dodatkowo

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Formę z kominem (można też użyć zwykłej keksówki lub tradycyjnej blaszki) wysmarować tłuszczem i oprószyć mielonymi migdałami. (Ja użyłam formy silikonowej więc w tym wypadku pominęłam ten etap). Na dno formy wyłożyć ulubione dodatki np. płatki koksa, orzechy, owoce itp

2

Do miski włożyć obrane banany, sok z cytryny, olej, syrop klonowy, sok z pomarańczy. Całoś zblendować na jednolitą masę.

3

W drugiej misce wymieszać ze sobą mielone migdały, wiórki kokosowe, cynamon, sodę, proszek do pieczenia bez glutenu oraz cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetker.

4

Przesypać suche składniki do mokrych i wszystko dobrze wymieszać.

5

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 60 minut lub do momentu w którym patyczek włożony w . środek pozostaje suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Możliwości:
6

banany - można zastąpić startym jabłkiem, puree z dyni lub ugotowanymi batatami

7

syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy lub miodem - można też go pominąć jeżeli banany są bardzo słodkie

8

sok z pomarańczy - można zastąpić mlekiem roślinnym lub dowolnym sokiem

9

mielone migdały można zastąpić mąką kasztanową, mąką gryczaną, mąką pszenną razową lub orkiszową (wtedy wypiek nie jest już bezglutenowy)

10

mąkę kokosową można zastąpić wiórkami kokosowymi, mąką owsianą lub mąką ryżową (w tym przypadku ciasto może wyjść sypkie)

Notes

Bezglutenowe VEGE ciasto świąteczne

(Wyświetlono 1 756 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)