Zupa ze szparagów i pieczonego czosnku

Kiedy pojawiają się w sklepach pierwsze szparagi wiem, że najbliższe tygodnie będą należały do nich w mojej kuchni. Uwielbiam je jako przystawkę zawinięte z szynką parmeńską, na śniadanie z jajkiem na miękko lub klasycznie z sosem holenderskim. Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę – zupę ze szparagów i pieczonego czosnku. Najlepsza jaką jadłam, fenomenalna, cudowna!

Pokochaj olej rzepakowy:
Punkt dymienia rafinowanego oleju rzepakowego wynosi 242°C i jest jednym z najwyższych spośród wszystkich olejów. Atutem wykorzystania rafinowanego oleju rzepakowego jest również jego neutralny smak i zapach, dzięki czemu można stosować go do różnych potraw, również tych na słodko, stąd jego zastosowanie w kuchni jest tak wszechstronne. Co więcej, podczas smażenia, pod działaniem wysokiej temperatury, właściwość ta nie zmienia się i olej pozostaje tak samo neutralny w smaku. Ale dzięki niemu podkreślimy smak innych składników w tak prosty i naturalny sposób.
Temperaturę dymienia zaczerpnęłam z książki prof. Jana Krzymańskiego „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”.

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas20 minut

 800 g zielonych szparagów
 10 ząbków czosnku
 2 łyżki oleju rzepakowego
 3 szklanki bulionu warzywnego
 1 szklanka mleka 2%
 świeżo mielony pieprz i sól
 1 natka pietruszki

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Ze szaragów usunąć zbutwiałe końce i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem skropić olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem.

3

Ułożyć warzywa na przygotowanej blasze. Piec przez 12 minut lub do momentu, kiedy szparagi są miękkie, mieszając od czasu do czasu.

4

Wyjąć z piekarnika, całość przełożyć do garnka i zblendować. Dodać bulion i mleko i znowu blendować aż całość będzie gładka.

5

Zupę gotować na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Porcji 4


Ilość na porcję
Kalorie 160
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8.6g14%
Węglowodany 17.3g6%
Białko 7.5g15%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 800 g zielonych szparagów
 10 ząbków czosnku
 2 łyżki oleju rzepakowego
 3 szklanki bulionu warzywnego
 1 szklanka mleka 2%
 świeżo mielony pieprz i sól
 1 natka pietruszki

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Ze szaragów usunąć zbutwiałe końce i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem skropić olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem.

3

Ułożyć warzywa na przygotowanej blasze. Piec przez 12 minut lub do momentu, kiedy szparagi są miękkie, mieszając od czasu do czasu.

4

Wyjąć z piekarnika, całość przełożyć do garnka i zblendować. Dodać bulion i mleko i znowu blendować aż całość będzie gładka.

5

Zupę gotować na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowaną natką pietruszki.

Zupa ze szparagów i pieczonego czosnku

(Wyświetlono 1 982 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

1 komentarz

  1. Marta 29 kwietnia 2017 o 18:02

    zupka perzpyszna 🙂 choć dla mnie ciut za dużo czosnku ale następnym razem poprostu dam go mniej 😀 pozdrawiam

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.