Zaskakujecie mnie każdego dnia! Uwielbiam, kiedy moje przepisy żyją w Waszych kuchniach! Kiedy odkrywacie nowe smaki lub po prostu doceniacie to, co cenne! W tym miejscu chcę podziękować Wam za ogromne zaangażowanie w „Konkursie w kolorze rzepaku” – nie spodziewałam się takiej ilości zgłoszeń! Ciężko było podjąć mi decyzję, ponieważ wielu z Was zainspirowało mnie cudownymi, słodkimi przepisami. Oglądając fantastyczne zdjęcia i czytając genialne przepisy, chciałam już być w kuchni i przygotowywać Wasze słodkości! Pamiętam ten dzień, kiedy to ja wyczekiwałam na wyniki konkursu „Pokochaj olej rzepakowy”. Pamiętam moją radość, która trwa do dziś, kiedy spoglądam na mój robot KitchenAid w kolorze rzepaku. Cieszę się, że dziś ja mogę ogłosić wyniki i uszczęśliwić kilku
z Was. Mam również nadzieję, że będziecie z niecierpliwością wyczekiwać kolejnych konkursów, które będą organizowane pod szyldem kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”.
Teraz najważniejsza chwila!
Miło mi ogłosić, iż
główna nagroda – blender KitchenAid trafia do Eweliny Jaroszczuk za przepis na batoniki Another Last,
a kosze piknikowe będą cieszyć:
⦁ Julię Bober za przepis na orzechowe ciasto na oleju rzepakowym z lodami różanymi
⦁ Dominikę Janowską za przepis na tartę z jaglonezem
⦁ Ewelinę Sobieraj za przepis na babeczki z truskawkami i białymi szparagami
⦁ Karolinę Gołębiewską za przepis na ciasto pietruszkowe z kremem kokosowym, truskawkami i granolą.
Jeszcze raz dziękuję Wam za świetną zabawę! Już myślę o kolejnym dla Was wyzwaniu!
A oto zwycięskie przepisy:
- Batoniki Another Last
„Another Last”, bo składają się z bakaliowych resztek i za każdym razem smakują trochę inaczej.
Składniki suche:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki orzechów (laskowe, nerkowce, włoskie)
1 szklanka suszonych owoców (śliwki, żurawina, borówki, rodzynki, wiśnie, morele)
Składniki mokre:
3 łyżki miodu
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
2 białka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy olej rzepakowy i mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Owoce możemy pokroić, a orzechy rozdrobnić. Do mieszanki suchych składników dodajemy mieszankę wody, miodu i oleju rzepakowego. Ubijamy białka i dodajemy je do przygotowanej mieszanki. Tak przygotowane „ciasto” wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut (w zależności od piekarnika).
Taka fit słodkość może być idealnym starterem przed rowerową wycieczką i doskonałym uzupełnieniem pikniku za miastem! 🙂 Właśnie tak wyglądała moja sobota!
- Orzechowe ciasto na oleju rzepakowym z lodami różanymi
Składniki na ciasto:
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka mielonych migdałów
1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej (ryżowa, tapioka, owsiana)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół łyżeczki kardamonu
3 duże jajka
1 szklanka cukru trzcinowego 100%
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2,5 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach tarki
skórka otarta z jednej cytryny
10 drobno pokrojonych daktyli
Przygotowanie:
Orzechy zmielić i połączyć z suchymi składnikami. Jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Stopniowo, na zmniejszonych obrotach miksera, dolewać olej rzepakowy. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać. Cukinię, razem ze skórką, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać do ciasta razem ze skórką z cytryny i daktylami. Całość delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Celsjusza (z termoobiegiem) przez godzinę. Gotowe ciasto ostudzić i przygotować lody.
Lody różane:
2 banany
1 łyżeczka wody różanej
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Banany pokroić w drobne plasterki i schować na min. 1 godzinę do zamrażarki. Gdy będą twarde, przełożyć je do misy blendera i zmiksować razem z pozostałymi składnikami. Lody powinny być kremowe, delikatne, o lekko różanym aromacie. Podawać z wystudzonym ciastem.
- Tarta z jaglonezem
Jaglonez to nic innego jak wegański majonez na bazie kaszy jaglanej. W cieście go nie czuć, jest pyszne delikatne i kruchutkie.
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki słonecznika
szczypta soli
1 łyżeczka ksylitolu
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Z podanej ilości wychodzi więcej jaglonezu. Gwarantuję, że reszta się nie zmarnuje i z chęcią ją zjecie
Wszystko oprócz oleju dobrze blendujemy na gładką masę. Ciągle mieszając, powoli wlewamy olej rzepakowy.
Ciasto kruche
1/2 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
1/2 szklanki mąki jaglanej (też można ją zrobić w domu)
6 daktyli
50 ml mleka
50 g jaglonezu
25 g masła
Przygotowanie:
Daktyle gotujemy w mleku do miękkości, schładzamy i blendujemy na gładką masę. Wszystko zagniatamy i wkładamy lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto wykładamy na foremkę do tarty, obciążamy suchą fasolą i pieczemy 10 min w 180 st. Celsjusza. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Krem budyniowy jaglany
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (roślinne lub krowie)
2 żółtka
1/2 szklanki soku jabłkowego – ilość trzeba regulować, żeby krem nie był za rzadki
orzechy – wybierz swoje ulubione (potrzebna garść)
laska wanilii
ksylitol do smaku
sok z cytryny 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą, aż woda będzie klarowna. Gotujemy do miękkości w mleku z wyskrobanymi ziarnami wanilii (laskę też wrzucamy do rondelka-będzie bardziej aromatyczne) ok. 15 min. Wyjmujemy laskę wanilii, studzimy, dodajemy resztę składników (oprócz orzechów) i blendujemy na gładki krem. Wrzucamy pokruszone orzechy. Krem przekładamy na upieczone i schłodzone ciasto
- Babeczki z truskawkami i białymi szparagami
Składniki:
1/2 szklanki mleka migdałowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki letniej wody
1 1/2 szklanki mąki, można zastosować mąkę orkiszową
3/4 szklanki brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka truskawek pokrojonych w ćwiartki
1/2 szklanki białych szparagów pokrojonych w paseczki
Przygotowanie:
Siemię lniane zalać wodą i odstawić. W międzyczasie w dużej misce wymieszać mąkę z sodą, solą i cukrem. W mniejszej miseczce połączyć olej, mleko, skórkę pomarańczową i spęczniałe siemię lniane.
Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojone szparagi oraz truskawki i krótko wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami lub papierem do pieczenia, do każdej włożyć łyżkę ciasta. Babeczki piec przez około 12 – 15 minut. Przestudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
- Ciasto pietruszkowe z kremem kokosowym, truskawkami i granolą
Składniki:
Ciasto:
1 jajo
50 ml oleju rzepakowego
50 g mąki orkiszowej
szczypta proszku do pieczenia
łyżka miodu
łyżka cukru muscovado
20 g wiórków kokosowych
100 g pietruszki (korzeń starty na tarce)
Krem:
100 g serka Philadelphia
50 ml gęstego mleka kokosowego
10 g wiórków kokosowych
łyżka masła z nerkowców
łyżka miodu
Granola (proporcje na więcej porcji):
100 g płatków owsianych
100 g płatków orkiszowych
20 g migdałów
20 g macadamia
20 g nerkowców
3 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki miodu
Dodatkowo:
100 g świeżych truskawek
płatki kokosowe
mięta
Przygotowanie:
Granola: Orzechy grubo posiekać. Wymieszać z płatkami. Olej wymieszać z miodem. Zalać płatki z orzechami. Wyłożyć na blaszkę i piec ok. 40 min w temperaturze 160 st. Celsjusza. (w międzyczasie mieszając, aby granola równomiernie się upiekła)
Ciasto: Jajo ubić z cukrem, miodem i olejem. Wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Dodać startą na tarce o małych oczkach pietruszkę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do formy do pieczenia. Piec ok. 30 min. W temperaturze 175 st. Celsjusza.
Krem: Składniki na krem wymieszać i przełożyć do worka cukierniczego.
Płatki kokosowe uprażyć na patelni.
Ciasto przekroić, aby otrzymać 2 blaty. Na ciasto nałożyć krem, truskawki, na to kolejna warstwa ciasta, kremu, truskawek. Posypać granolą i chipsami kokosowymi. Udekorować świeżymi truskawkami i miętą.