Zdrowa kuchnia jest pełna aromatów, koloru i przede wszystkim smaku. Dla mnie takie jedzenie to prawdziwa moc energii dla ciała. W mojej lodówce znajduje się w przewadze żywność która nigdy nie była zapakowana w pudełka czyli ogromna ilość warzyw i owoców. Codziennie piję świeżo wyciskane soki. Ciężko pracuję na to co mam „na zewnątrz” i „w wewnątrz” dlatego inwestuję w siebie tylko najlepsze rzeczy. Uwielbiam dobre, pełnowartościowe jedzenie. Dzisiejsze danie to cudowne risotto z pieczonymi pomidorami i krewetkami. Jest doskonałe!
Pomidorki cherry przekroić na pół, ułożyć je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posolić i skropić miodem. Pomidorki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut albo do momentu, kiedy zrobią się miękkie.
Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, dusić aż zmiękną.
Dodać obrane, oczyszczone krewetki i smażyć 4 minuty. Po tym czasie wyjąć, krewetki i odłożyć do miseczki.
Na patelnię wsypać ryż do risotto. Ryż smażyć przez 2 minuty. Podlać go winem do momentu odparowania, następnie stopniowo bulionem co chwila mieszając. Dodać koncentrat. Wymieszać
Dodać podsmażone krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę posiekanego oregano.
Całość doprawić solą i pieprzem. Ugotowany ryż posypujemy resztą oregano i podajemy.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Pomidorki cherry przekroić na pół, ułożyć je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posolić i skropić miodem. Pomidorki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut albo do momentu, kiedy zrobią się miękkie.
Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, dusić aż zmiękną.
Dodać obrane, oczyszczone krewetki i smażyć 4 minuty. Po tym czasie wyjąć, krewetki i odłożyć do miseczki.
Na patelnię wsypać ryż do risotto. Ryż smażyć przez 2 minuty. Podlać go winem do momentu odparowania, następnie stopniowo bulionem co chwila mieszając. Dodać koncentrat. Wymieszać
Dodać podsmażone krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę posiekanego oregano.
Całość doprawić solą i pieprzem. Ugotowany ryż posypujemy resztą oregano i podajemy.
Wszystko pięknie. Ale mi widzę w opisie, kiedy dodać miód ?
punkt 1
Pomidorki cherry przekroić na pół, ułożyć je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posolić i skropić miodem. Pomidorki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut albo do momentu, kiedy zrobią się miękkie.
Hejka ??? jak myślę risotto to tylko z krewetkami a przepis kogo Kingi jest najlepszy uwielbiam to danie. Pyszne i smaczne. Bardzo fajny blog przepisy książki wszystko co robisz jest fajne. Pozdrawiam
dzięki 🙂
Nie widzę w przepisie gdzie dodać koncentrat pomidorowy?
dziękuję poprawione
Na patelnię wsypać ryż do risotto. Ryż smażyć przez 2 minuty. Podlać go winem do momentu odparowania, następnie stopniowo bulionem co chwila mieszając. Dodać koncentrat. Wymieszać
Przeeeepyszne, właśnie robię kolejny raz.
cudownie czytać takie wiadomości 🙂
Hejka ??
Dziś gościło u nas na stole jest to znakomita. Kiedy bym tego nie zrobiła nam ochotę na więcej. Dziękuję za twoje najlepsze przepisy.
Dzisiaj bylo to naszym obiadem ! Mąż, który srednio za krewetkami zajadal sie az bylam w szoku ☺ co prawda pokroilam je aby na pierwszy rzut oka nie zauważył ale było pyszne dobrze ze zrobilam wiecej i mamy jeszcze na jutro 😉 Dostałam ostatnio wspaniały prezent od kolezanki ksiażke Dieta ze samkiem. Przepisy wspaniałe koktajl limonkowy i pieczona pomidorowa pycha ! Jutro deser z kokosa i weoda kokosowa 😉
? ?
Na liście składników jest łyżka koncentratu pomidorowego, a w opisie przygotowania już nie.
Intuicyjnie dodałem go w ostatniej fazie zmiękczania ryżu bulionem.
Całość wyszła fajnie, wprawdzie zabrakło świeżego oregano ale za to delikatnie oprószyłem startym serem Gran Castello…
Wiesz jestem twoim wielkim fanem 😀
Też marzę o byciu w Masterchef jak mój znajomy teraz, Grzesiu Bien 🙂
Raz mnie nawet mijałaś w Zbrosławicach na ciągłej hihi 🙂 poznałem po samochodzie bo cię śledzę na snapie i insta 🙂
Obym miał kiedyś okazje cię spotkać na mieście chętnie zdjęcie i autograf na twojej książce wezmę heeh pozdrawiam 🙂
super 🙂 jak na podwójnej ciągłej to zapewne był mój mąż który łamie przepisy w moim samochodzie 🙂
Wygląda cudowanie 🙂
Napewno spróbuję 😀
Sam prowadze bloga niestety od wczoraj dopiero
lecz kocham gotować od młodych lat
i widze że tu się dużo nauczę 🙂
Pozdrawiam
Fan 😀
Mati blogowanie i gotowanie to piękne pasje. U mnie mój blog dał początek wielkiej przygodzie. Poznałam mnóstwo fanatycznych ludzi i robię to co kocham. Życzę Ci takich samych przeżyć 🙂
Świetny przepis! Szybkie, pyszne i pięknie wyglada – ja jem oczami 🙂 Napewno będzie gościć na stole cześciej!! Mniam! ?
Po prostu mniam! Szybko i smacznie, miód idealnie wpasowuje sie w całość dając słodko ostry smak. Polecam dla wielbicieli krewetek, pycha!:)
super! bardzo dziękuję za komentarz i wypróbowanie 🙂