Risotto pomidorowe z krewetkami

Zdrowa kuchnia jest pełna aromatów, koloru i  przede wszystkim smaku. Dla mnie takie jedzenie to prawdziwa moc energii dla ciała. W mojej lodówce znajduje się w przewadze żywność która nigdy nie była zapakowana  w pudełka czyli ogromna ilość warzyw i owoców. Codziennie piję świeżo wyciskane soki. Ciężko pracuję na to co mam „na zewnątrz” i „w wewnątrz” dlatego inwestuję w siebie tylko najlepsze rzeczy. Uwielbiam dobre, pełnowartościowe jedzenie. Dzisiejsze danie to cudowne risotto z pieczonymi pomidorami i krewetkami. Jest doskonałe!

Ilość porcji4 porcje
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas20 minut

 250 g pomidorków cherry
 4 łyżki oliwy z oliwek
 ½ L bulionu warzywnego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 ¼ szklanki białego wina
 1 szklanka ryżu arborio
 200 g krewetek
 2 łyżki pokrojonych świeżych liści oregano
 1 łyżeczka miodu
 sól i pieprz

1

Pomidorki cherry przekroić na pół, ułożyć je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posolić i skropić miodem. Pomidorki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut albo do momentu, kiedy zrobią się miękkie.

2

Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, dusić aż zmiękną.

3

Dodać obrane, oczyszczone krewetki i smażyć 4 minuty. Po tym czasie wyjąć, krewetki i odłożyć do miseczki.

4

Na patelnię wsypać ryż do risotto. Ryż smażyć przez 2 minuty. Podlać go winem do momentu odparowania, następnie stopniowo bulionem co chwila mieszając. Dodać koncentrat. Wymieszać

5

Dodać podsmażone krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę posiekanego oregano.

6

Całość doprawić solą i pieprzem. Ugotowany ryż posypujemy resztą oregano i podajemy.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 250 g pomidorków cherry
 4 łyżki oliwy z oliwek
 ½ L bulionu warzywnego
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 ¼ szklanki białego wina
 1 szklanka ryżu arborio
 200 g krewetek
 2 łyżki pokrojonych świeżych liści oregano
 1 łyżeczka miodu
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Pomidorki cherry przekroić na pół, ułożyć je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posolić i skropić miodem. Pomidorki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut albo do momentu, kiedy zrobią się miękkie.

2

Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, dusić aż zmiękną.

3

Dodać obrane, oczyszczone krewetki i smażyć 4 minuty. Po tym czasie wyjąć, krewetki i odłożyć do miseczki.

4

Na patelnię wsypać ryż do risotto. Ryż smażyć przez 2 minuty. Podlać go winem do momentu odparowania, następnie stopniowo bulionem co chwila mieszając. Dodać koncentrat. Wymieszać

5

Dodać podsmażone krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę posiekanego oregano.

6

Całość doprawić solą i pieprzem. Ugotowany ryż posypujemy resztą oregano i podajemy.

Risotto pomidorowe z krewetkami

 

(Wyświetlono 19 533 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

20 komentarzy

  1. Robert_er 21 listopada 2018 o 18:22

    Wszystko pięknie. Ale mi widzę w opisie, kiedy dodać miód ?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:17

      punkt 1
      Pomidorki cherry przekroić na pół, ułożyć je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posolić i skropić miodem. Pomidorki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut albo do momentu, kiedy zrobią się miękkie.

      Odpowiedz
  2. Kornelia 12 kwietnia 2018 o 18:59

    Hejka ??? jak myślę risotto to tylko z krewetkami a przepis kogo Kingi jest najlepszy uwielbiam to danie. Pyszne i smaczne. Bardzo fajny blog przepisy książki wszystko co robisz jest fajne. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 16 kwietnia 2018 o 10:24

      dzięki 🙂

      Odpowiedz
      1. konikkk 10 października 2019 o 14:41

        Nie widzę w przepisie gdzie dodać koncentrat pomidorowy?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 15:02

          dziękuję poprawione

          Odpowiedz
        2. Dagna 30 listopada 2019 o 17:33

          Na patelnię wsypać ryż do risotto. Ryż smażyć przez 2 minuty. Podlać go winem do momentu odparowania, następnie stopniowo bulionem co chwila mieszając. Dodać koncentrat. Wymieszać

          Odpowiedz
    2. Emi 3 maja 2019 o 20:12

      Przeeeepyszne, właśnie robię kolejny raz.

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 5 maja 2019 o 22:14

        cudownie czytać takie wiadomości 🙂

        Odpowiedz
  3. Kornelia 11 grudnia 2017 o 17:49

    Hejka ??
    Dziś gościło u nas na stole jest to znakomita. Kiedy bym tego nie zrobiła nam ochotę na więcej. Dziękuję za twoje najlepsze przepisy.

    Odpowiedz
  4. Kasia W. 2 września 2017 o 18:55

    Dzisiaj bylo to naszym obiadem ! Mąż, który srednio za krewetkami zajadal sie az bylam w szoku ☺ co prawda pokroilam je aby na pierwszy rzut oka nie zauważył ale było pyszne dobrze ze zrobilam wiecej i mamy jeszcze na jutro 😉 Dostałam ostatnio wspaniały prezent od kolezanki ksiażke Dieta ze samkiem. Przepisy wspaniałe koktajl limonkowy i pieczona pomidorowa pycha ! Jutro deser z kokosa i weoda kokosowa 😉

    Odpowiedz
    1. admin 3 września 2017 o 21:54

      ? ?

      Odpowiedz
  5. Rosomak 6 kwietnia 2017 o 20:53

    Na liście składników jest łyżka koncentratu pomidorowego, a w opisie przygotowania już nie.
    Intuicyjnie dodałem go w ostatniej fazie zmiękczania ryżu bulionem.
    Całość wyszła fajnie, wprawdzie zabrakło świeżego oregano ale za to delikatnie oprószyłem startym serem Gran Castello…

    Odpowiedz
  6. MatiMati 3 października 2016 o 20:04

    Wiesz jestem twoim wielkim fanem 😀
    Też marzę o byciu w Masterchef jak mój znajomy teraz, Grzesiu Bien 🙂
    Raz mnie nawet mijałaś w Zbrosławicach na ciągłej hihi 🙂 poznałem po samochodzie bo cię śledzę na snapie i insta 🙂
    Obym miał kiedyś okazje cię spotkać na mieście chętnie zdjęcie i autograf na twojej książce wezmę heeh pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 4 października 2016 o 18:13

      super 🙂 jak na podwójnej ciągłej to zapewne był mój mąż który łamie przepisy w moim samochodzie 🙂

      Odpowiedz
  7. MatiMati 1 października 2016 o 22:19

    Wygląda cudowanie 🙂
    Napewno spróbuję 😀
    Sam prowadze bloga niestety od wczoraj dopiero
    lecz kocham gotować od młodych lat
    i widze że tu się dużo nauczę 🙂
    Pozdrawiam
    Fan 😀

    Odpowiedz
    1. admin 3 października 2016 o 16:48

      Mati blogowanie i gotowanie to piękne pasje. U mnie mój blog dał początek wielkiej przygodzie. Poznałam mnóstwo fanatycznych ludzi i robię to co kocham. Życzę Ci takich samych przeżyć 🙂

      Odpowiedz
  8. Kejt 18 marca 2016 o 16:06

    Świetny przepis! Szybkie, pyszne i pięknie wyglada – ja jem oczami 🙂 Napewno będzie gościć na stole cześciej!! Mniam! ?

    Odpowiedz
  9. Daria 15 marca 2016 o 18:19

    Po prostu mniam! Szybko i smacznie, miód idealnie wpasowuje sie w całość dając słodko ostry smak. Polecam dla wielbicieli krewetek, pycha!:)

    Odpowiedz
    1. admin 17 marca 2016 o 12:21

      super! bardzo dziękuję za komentarz i wypróbowanie 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.