Bitwę na głosy zdecydowaną większością głosów wygrał przepis na sernik jogurtowy. Powiem szczerze, że mi osobiście niesamowicie przypadło do gustu zdrowe Brownie ze śliwkami. Jednak to Wy jesteście dla mnie najważniejsi 🙂 i to wy decydujecie!
Sernik jogurtowy jest smaczny, lekki, łatwy w przygotowaniu. Fantastycznym dodatkiem jest sos jagodowy, który nie tylko ożywia smak tego deseru ale i świetnie smakuje z lodami czy naleśnikami.
Zapraszam po przepis 🙂
Smacznego:)
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C, przygotować formę do pieczenia o średnicy 15 cm wykładając ją papierem do pieczenia.
W misce malaksera zmiksować ze sobą płatki owsiane, cynamon, mąkę i 1 łyżkę cukru. Dodać olej i mleko - całość dokładnie wymieszać. Mieszanką wyłożyć spód formy mocno ją dociskając do dna. Piec przez 15 minut aż nabierze złotego koloru.
W dużej misce utrzeć ze sobą ser, miód, pozostały cukier, jajko, białko oraz mąkę ziemniaczaną aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec Dodać jogurt, wanilię i sok z cytryny i ponownie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony spód, dodać borówki i piec 1 godzinę w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wyłożyć brytfankę z ciepłą wodą) w piekarniku nastawionym na temperaturę 160 C.
Sernik ostudzić w piekarniku, zdjąć obręcz i najlepiej włożyć na całą noc do lodówki.
W rondelku podgrzać na małym ogniu jagody, sok i cukier, do momentu kiedy owoce będą miękkie.
W szklance rozpuścić skrobię z 2 łyżkami wody. Całość wlać do jagód i ciągle mieszając poczekać, aż zgęstnieje.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C, przygotować formę do pieczenia o średnicy 15 cm wykładając ją papierem do pieczenia.
W misce malaksera zmiksować ze sobą płatki owsiane, cynamon, mąkę i 1 łyżkę cukru. Dodać olej i mleko - całość dokładnie wymieszać. Mieszanką wyłożyć spód formy mocno ją dociskając do dna. Piec przez 15 minut aż nabierze złotego koloru.
W dużej misce utrzeć ze sobą ser, miód, pozostały cukier, jajko, białko oraz mąkę ziemniaczaną aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec Dodać jogurt, wanilię i sok z cytryny i ponownie wymieszać.
Masę wylać na podpieczony spód, dodać borówki i piec 1 godzinę w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wyłożyć brytfankę z ciepłą wodą) w piekarniku nastawionym na temperaturę 160 C.
Sernik ostudzić w piekarniku, zdjąć obręcz i najlepiej włożyć na całą noc do lodówki.
W rondelku podgrzać na małym ogniu jagody, sok i cukier, do momentu kiedy owoce będą miękkie.
W szklance rozpuścić skrobię z 2 łyżkami wody. Całość wlać do jagód i ciągle mieszając poczekać, aż zgęstnieje.