Suflet czekoladowy z truskawkami

Jak ja kocham gotować kiedy po prostu nie muszę tego robić 🙂 i zrozumiałam to właśnie przy tym suflecie. Powstał spontanicznie bo miałam silną potrzebę wyczarowania czegoś dobrego do truskawek mocno schłodzonych w lodówce. Uwielbiam ten moment kiedy wchodzę do kuchni i w moich rękach same znajdują się składniki, kiedy jestem wolna, kiedy właśnie nic nie muszę 🙂 Wtedy tworzę najlepsze dania, cieszę się gotowaniem i bawię się smakiem.

Zapraszam dzisiaj na suflet który się udaje bo jest w nim moja radość i  pasja.

Smacznego:)

Ilość porcji3 porcje

Składniki na 2 duże suflety lub 4 małe
 80 g gorzkiej czekolady 70%
 3 jajka
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka kakao wymieszana z 1 łyżeczką cukru
 1 łyżeczka masła do posmarowania ramekinów
 świeże truskawki  i lody orzechowe

1

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra- dół.

2

Żółtaka oddzielić od białek i ubijać je z 3 łyżkami cukru przez około 6 minut aż podwoja swoją objętość.

3

Ramekiny wysmarować masłem i obsypać mieszanką kakao i cukru

4

Do masy z ubitych żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając.

5

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Połączyć delikatnie 1/3 masy białek z masą czekoladową. Dodać pozostałą część i delikatnie wymieszać.

6

Gotową masę przekłać do przygotowanych foremek, wyrównać z góry i ostrym nożem oddzielić masę sufletową od brzegu foremki, po to aby suflet mógł się łatwo wspinać do góry.

7

Piec 10-14 min aż suflet urośnie. Podawać od razu ze świeżymi truskawkami i lodami orzechowymi.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

Składniki na 2 duże suflety lub 4 małe
 80 g gorzkiej czekolady 70%
 3 jajka
 3 łyżki cukru
 1 łyżeczka kakao wymieszana z 1 łyżeczką cukru
 1 łyżeczka masła do posmarowania ramekinów
 świeże truskawki  i lody orzechowe

Przygotowanie

1

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra- dół.

2

Żółtaka oddzielić od białek i ubijać je z 3 łyżkami cukru przez około 6 minut aż podwoja swoją objętość.

3

Ramekiny wysmarować masłem i obsypać mieszanką kakao i cukru

4

Do masy z ubitych żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając.

5

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Połączyć delikatnie 1/3 masy białek z masą czekoladową. Dodać pozostałą część i delikatnie wymieszać.

6

Gotową masę przekłać do przygotowanych foremek, wyrównać z góry i ostrym nożem oddzielić masę sufletową od brzegu foremki, po to aby suflet mógł się łatwo wspinać do góry.

7

Piec 10-14 min aż suflet urośnie. Podawać od razu ze świeżymi truskawkami i lodami orzechowymi.

Suflet czekoladowy z truskawkami
(Wyświetlono 2 389 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Asia 23 czerwca 2014 o 12:40

    Cuudowne…!

    mam pytanie czy organizujesz jakies warsztaty kulinarne gdzies niedaleko Poznania? ewentualnie Warszawa ?:D bardzo chetnie bym gotowała i piekła pod Twoim okiem 🙂
    podziwiam!

    Odpowiedz
    1. admin 23 czerwca 2014 o 22:19

      ASiu bardzo mi miło i dziękuję za taki komentarz. Niestety na razie nie organizuję warsztatów jednak jak tylko to się zmieni to dam znać na blogu 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.