Moja kuchnia nie żyła by bez selera:) Nie wyobrażam sobie bez niego smaku wielu potraw. Ponoć kiedyś uważano że przynosi szczęście. Coś w tym jest bo zawsze jak go zjem czuję się lepiej, tryskam energią i wiem że odżywiam się zdrowo. Mój mąż jest chyba jeszcze większym jego fanem:)
Seler ma bardzo dużo cennych składników, jest niskokaloryczny, przyspiesza trawienie, działa bakteriobójczo i uspokajająco- więcej o jego walorach możecie przeczytać tutaj. Moja zdrowa dieta uległa ostatnio pewnym modyfikacjom. Zaczęłam na kolację jeść warzywne zupy i powiem Wam że kg lecą, ja jestem najedzona i co najważniejsze – SMAKUJE MI TO!!! Mój mąż przyłączył się do mojej akcji i sam widzi już dobrodziejstwa nocnych zupek:) Wkrótce przestawię kolejne propozycje na zdrowe, lekkie kremy.
Smacznego:)
W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.
Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.
Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min do momentu.
Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.
Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
W rondelku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojona w kostkę cebulę.
Dodaj obrany, również pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz pokrojone w paseczki łodygi selera. Obsmaż ok 2-3 min.
Zalej bulionem warzywnym i duś ok 20-30 min do momentu.
Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli chcez aby zupa była jeszcze bardziej aksamitna dodaj łyżkę masła.
Dopraw gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawaj z prażonymi orzechami makadamia i zielona pietruszką oraz tostami z chleba razowego.
Dzień dobry Pani Kingo!
Szukając pomysłu na krem z selera dotarłam na Pani stronę, a tu taka moc wspaniałych przepisów ? i nie wiem od czego zacząć… Wszystko po mojemu i wszystko wygląda pysznie, a zdjęcia niemalże pachną…
Dziękuję za moc inspiracji!
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa i zapraszam do korzystania 🙂
Przepyszna zupka ;), uwielbiam Twoje przepisy, jeszcze żaden mnie nie zawiódł i domowników, pozdrawiam.
ale się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję :*
Modyfikacjom!!!! Prowadząc bloga, warto zadbać o poprawną pisownię.
dziękuję za uwagę i czujność 🙂
Do tej pory nie byłam przekonana do selera w takiej postaci…ale przełamałam się, dziś zrobiłam ten krem i jest przepyszny!!!! Przepis już spisany do mojego prywatnego przepiśnika 😉 Pozdrawiam 🙂
ja również uwielbiam ten krem – dzięki niemu pokochałam seler 🙂
Zrobiłam dzisiaj, jest pyszna i bardzo prosta 😉 dziękuję za przepis.
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Seler to polski żeń szeń
Kolejny raz przygotowałem i kolejny raz raduje się podniebienie. I jeszcze niskokaloryczne. Takie zupy lubię ?
bardzo się cieszę 🙂 i polecam na przyszłość 🙂
Witam
przepis zachęcający tylko nie chce dodawc ziemniaka.
a proszę powiedzieć co jest oznaczeniem bulion warzywny ?
bo ja totalna amatorka gotowania jedyna zupa jaka robie to brokuly gotuje wraz z kostka warzywna i cczosnkiem a później to blenduje 🙂
bulion warzywny to wywar z warzyw. Ziemniaka można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną
Zrobiłam – przepyszna !!!! Dzięki Kinga za inspiracje:)
ale się cieszę:) dzięki że się skusiłaś:)
Zupa wygląda przepysznie! Mam nadzieje że i mnie taka wyjdzie ?
Co można dodać zamiast selera naciowego? Pozdrawiam
zamiast selera można dodać pietruszkę lub po prostu go pominąć
Przepis rewelacyjny, jednak nie wyszedł mi taki jak na zdjęciu ładny kremowy (kolor), tylko raczej brązowawy. Nie wiem gdzie błąd zrobiłam.
seler należy obsmażyć od razu po pokrojeniu gdyż szybko ciemnieje może to jest powodem.
dziękuję, za odpowiedź, następnym razem napewno tak zrobie, bo zupa- krem przepyszny;)
Hej 🙂 Ja w zupie krem z selera zastępuję ziemniaki – 1 pietruszką jeszcze jednym kawałkiem selera i mlekiem kokosowym, dzięki czemu jest bardziej wartościowe a jednocześnie nadal pyszne i mniej kaloryczne – patrząc na to, że wcinasz zupy na kolacje ( tez tak robie :P) . A te orzechy muszę obczaić bo nigdy nie jadłam 🙂
miłego Kinga! Pyszne zdjęcie!
Mleko kokosowe w składzie nie obniża kalorii 🙁 Niestety 🙂