W weekend majowy moja kuchnia była wielka cukiernią. Powstały cudowne bezy, serniki i piękny tort komunijny. Niestety z powodu braku czasu nie dałam rady zrobić zdjęć. Po wypiekach zostało mi 15 żółtek więc aby dobrze i szybko je spożytkować powstało pyszne ciasto. Mój mąż powiedział dosłownie „to takie 100% ciasta”. Przepis na pewno będzie na stale w mojej kuchni.
Zapraszam
Smacznego:)
Żółtka ucieraj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę ok 7 min.
Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę - miksuj jeszcze ok 2 min. dodaj skórkę z cytryny.
Do masy z żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z funkcją grzania góra-dół około 40 min lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha.
Składniki
Przygotowanie
Żółtka ucieraj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę ok 7 min.
Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę - miksuj jeszcze ok 2 min. dodaj skórkę z cytryny.
Do masy z żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175C z funkcją grzania góra-dół około 40 min lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha.
Pyszne ciasto. Zawsze miałam problem co tu zrobić z żółtek, które zostały z bezy 🙂 dziękuje za kolejny fajny przepis. Pozdrawiam
dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂
Witam , a czy można z tego ciasta zrobić roladę ze śmietaną . Będę robić ciasto z samych białek , więc zostanie mi trochę żółtek i pomyślałam o roladzie . Czy da się zrolować to ciasto .
wydaje mi się że w tym przypadku może być problem gdyż ciasto jest bardzo delikatne
A czy można dodać jabłka? Niby taki biszkopt z jabłkami? ?
tak – oczywiście
jaka konfitura do dekoracji?
malinowa
czy można użyć mąki ryżowej, lub innej bezglutenowej?
można ale ryżową lepiej wymieszać z jakąś inną mąką np. gryczaną
Nie widzę żadnego tłuszczu w przepisie. Tak ma być?
tak ma być – tak jak w biszkopcie 🙂 bez tłuszczu