W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 50 g, cynamon, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki
Szklankę wody = 250 ml wraz z cukrem 400 g i sokiem z cytryny zagotować cały czas mieszając aż cukier się skarmelizuje tzn zacznie się robić brązowy. Rondel ściągnąć z ognia i ostrożnie dodać śmietanę, orzechy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, a masło starannie rozpuścić w karmelu.
Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą.
Ciasto po 30 min wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką blat. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć brzegi a wystające ponad formę obciąć nożem.
Z ciasta które nam zostało po obcięciu brzegów ponownie rozwałkowujemy placek i wycinamy foremkami gwiazdki do dekoracji.
Do wyłożonej ciastem foremki przelewamy gotowa masę karmelową i wyrównujemy. Na masę wykładamy gwiazdki z razowego ciasta kruchego.
Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika nastawionego do temperatury 180 C na 30 min.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień podawane z gałką lodów waniliowych lub bita śmietaną.
Składniki
Przygotowanie
W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 50 g, cynamon, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki
Szklankę wody = 250 ml wraz z cukrem 400 g i sokiem z cytryny zagotować cały czas mieszając aż cukier się skarmelizuje tzn zacznie się robić brązowy. Rondel ściągnąć z ognia i ostrożnie dodać śmietanę, orzechy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, a masło starannie rozpuścić w karmelu.
Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą.
Ciasto po 30 min wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką blat. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć brzegi a wystające ponad formę obciąć nożem.
Z ciasta które nam zostało po obcięciu brzegów ponownie rozwałkowujemy placek i wycinamy foremkami gwiazdki do dekoracji.
Do wyłożonej ciastem foremki przelewamy gotowa masę karmelową i wyrównujemy. Na masę wykładamy gwiazdki z razowego ciasta kruchego.
Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika nastawionego do temperatury 180 C na 30 min.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień podawane z gałką lodów waniliowych lub bita śmietaną.
Czy nie należy podpiekać spodu?k
nie w tym cieście nie jest to wymagane 🙂