Sos śliwkowo-czekoladowy

Sos śliwkowo-czekoladowy to pyszna propozycja na jesienne wieczory lub okres świąteczny. Idealny dodatek do deserów lub do wyjadania prosto ze słoiczka:)
Już dzisiaj wyobrażam sobie jak polewam nim piernik podziwiając choinkę. Wyczekując świąt testuję stare przepisy w nowych smakowo odsłonach. Ale z tym poczekam do jutra:) Niewątpliwie ten sos jest wspaniałym wykończeniem jutrzejszego deseru. Nie jest za słodki, odpowiednio gęsty, z nutą alkoholu po prostu bajeczny.
Smacznego 🙂

Ilość porcji400 porcji

 8 śliwek
 100 ml likieru pomarańczowego Cointreau
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 cukier brązowy wg uznania

1

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki.

2

Umieścić śliwki w rondlu z 100 ml likieru i gotować ok 10-15 min na średnim ogniu aż zmiękną  i będą wyglądały ja "papka"

3

Ostrożnie zmiksować blenderem na gładką masę.

4

Dodać do śliwek połamaną w kostkę gorzką czekoladę i rozpuścić na małym ogniu.

5

Jeżeli śliwki są mało słodkie można dodać cukru wg uznania ja dodałam ok 2 łyżek cukru trzcinowego.

Wartości odżywcze

Porcji 400

Składniki

 8 śliwek
 100 ml likieru pomarańczowego Cointreau
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 cukier brązowy wg uznania

Przygotowanie

1

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki.

2

Umieścić śliwki w rondlu z 100 ml likieru i gotować ok 10-15 min na średnim ogniu aż zmiękną  i będą wyglądały ja "papka"

3

Ostrożnie zmiksować blenderem na gładką masę.

4

Dodać do śliwek połamaną w kostkę gorzką czekoladę i rozpuścić na małym ogniu.

5

Jeżeli śliwki są mało słodkie można dodać cukru wg uznania ja dodałam ok 2 łyżek cukru trzcinowego.

Sos śliwkowo-czekoladowy
(Wyświetlono 944 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.