Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
No końcu dodać barwnik spożywczy - po troszeczku do uzyskania zadowalającego koloru.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować serce (ja piekłam w silikonowej foremce w kształcie serca).
Wyłożyć na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładką masę.
Wystudzoną bezę delikatnie położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę.
Udekorować owocami sezonowymi.
(u mnie występują w tej roli truskawki - nie sezonowe ale zdobyte:)) )
Składniki
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
No końcu dodać barwnik spożywczy - po troszeczku do uzyskania zadowalającego koloru.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować serce (ja piekłam w silikonowej foremce w kształcie serca).
Wyłożyć na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładką masę.
Wystudzoną bezę delikatnie położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę.
Udekorować owocami sezonowymi.
(u mnie występują w tej roli truskawki - nie sezonowe ale zdobyte:)) )