Słodka klasyka upalnych dni. Ten przepis to wspomnienie mojego dzieciństwa. Zawsze w letnie dni, kiedy tylko pojawiły się truskawki moja Mama przygotowywała nam to ciasto. Zawsze z sentymentem po nie sięgam. Kiedy na Instagramie pokazałam tylko jego początki przygotowania, posypała się lawina komentarzy i wiadomości z prośbą o przepis. Dzisiejszy przepis nie jest fit, nie jest bez cukru, tłuszczu, glutenu. Dzisiejszy przepis to pyszna, lekka propozycja na fantastyczne ciasto z owocami.
Gwarantuję Wam, raz spróbujecie, a zostanie z Wami na lata. Ciasto lata – biszkopt z kremem i galaretką!
Ilość porcji: 15-18 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki:
Składniki na biszkopt
Składniki na krem
Dodatkowo
Przygotowanie:
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel
Na pewno teraz w weekend przetestuję ten przepis, akurat robimy małą imprezkę na działce więc na upalne dni taki placek z lodówki będzie moim zdaniem idealny. Wcześniej już robiłam dużo razy taki placek z galaretką , u mnie w domu wszyscy go lubią:) Dam znać jak przetestuję Pani przepis, ale na pewno będzie bardzo dobry,
czekam z niecierpliwością
gorąco pozdrawiam 
Ciężko znaleźć mi odpowiedniejsze słodkości na gorące dni. Chłodna galaretka i spora porcja owoców. Kusi oj kusi wyglądem, na sam widok aż coś słodkiego by się zjadło. Zapiszę sobie ten przepis i wykorzystam w weekend. Dzieciaki będą zachwycone. Jednak użyję malin, które uwielbiam zamiast truskaweczek. Super wpis i oby tak dalej!
bardzo się cieszę
dla mnie ta receptura to taka klasyka mojego rodzinnego domu 
Wizdzat tylko to zdjęcie przeniosłam się w czasie 25 lat w stecz! Pamiętam ten smak i zapach ! Już biografia się doczekać kiedy przedstawię go moim dzieciom ! Będą pod wrażeniem ! Pozdawiam
Nie wiem co zrobiłam nie tak
wszystko krok po kroku zgodnie z przepisem ale gdy doszłam do etapu połączenia ubitego kremu z żelatyną to wszystko mi się zwarzyło i muszę zacząć od początku. Boję się tylko, że znowu będzie to samo. Co mogło być przyczyną? 🙁
Może żelatyna była za ciepla?
Zrobiłam drugie podejście i nie dałam żelatyny do kremu tylko krem łączyłam stopniowo z żelatyną. Najpierw dodałam troszkę kremu do żelatyny, delikatnie mieszałam, powtórzyłam dwa razy i potem już dałam cały pozostały krem. Tym razem wyszło rewelacyjnie. A mężowi tak smakowało, że właśnie jestem w trakcie pieczenia na weekend kolejnej, wielkiej blachy 🍓😍 Owoce z ryneczku od lokalnych „zbieraczy” także zapowiada się pyyycha!! Dziękuję!!!
wspaniale! bardzo się cieszę że przepis się udał
za ciepła żelatyna , zła śmietana – najlepiej używać świeżej,mocno schłodzonej
Mimo iż nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast to muszę przyznać że to ciasto wyszło mi rewelacyjnie! Dzięki Kinga za świetne przepisy, zaglądam tu często i jestem twoja wielka fanka:) pozdrawiam
Monika nawet nie masz pojęcia ile takie komentarze dla mnie znaczą :* – dziękuję
Zaraz będę robiła to ciasto pierwszy raz, oby wyszło, bo to na jutro dla gości, mam nadzieję, że będzie przepyszne. 😉
koniecznie daj znać
Hej
pozdrawiam :*
Składniki na biszkopt maja być w temperaturze pokojowej ? I czy skórka z cytryny jest niezbędna.?
szczerze Ci powiem
do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej choć nieraz robiłam ze składników prosto z lodówki i zawsze się udało 
do kremu stanowczo lepiej ubiją się mocno schłodzone
skórkę można pominąć
zrobiłam na weekend (bez skórki cytryny)
PRZEPYSZNE!!! Na pewno jeszcze nie raz zrobię ! :)))
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz
Żelatynę można rozpuścić w gorącej wodzie ??? (Pierwszy etap ) bo tak zrobiłam i teraz nie wiem czy wyjdzie mi krem 😫😫
również można choć lepiej ja namoczyć
Zrobiłam biszkopt zgodnie z przepisem, ale ten z przepisu się nie udał. Wyglądał super, jednak po wystudzeniu był zbyt zbity, suchy, brakowało mu puszystosci. Nie wiem dlaczego 🤔