Doskonała rolada bezowa z malinami

 

Ostatnio na moim profilu FB pojawiają się bitwy o przepisy. O co chodzi? Przedstawiam zdjęcia dwóch „smakowitości” i to wy decydujecie, który ma pojawić się na blogu. Ciasteczka owsiane z borówkami okazały się hitem ostatniej walki, jednak przyznam, że miały groźnego rywala w postaci fenomenalnej rolady bezowej z malinami.

Nie wygrała ona ale podbiła serca wielu z Was. Właśnie na Wasze życzenie pojawia się na blogu  w tempie ekspresowym, tak abyście mieli czas przygotować ją na niedzielny podwieczorek. Robi się ją szybciutko, w przeciwieństwie do tradycyjnej, nie suszy się jej godzinami tylko piecze 20 min aby była nadal elastyczna. Ważna uwaga- ona zawsze popęka taki jej urok. Cieszcie się jej genialnym smakiem :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto bezowe:

6 białek

330 g cukru drobnego do wypieków

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny

3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków na minutę. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodać do cukru mąkę i wymieszać składniki. Dodać do białek cały czas miksując.

2. Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty aż piana będzie lśniąca i sztywna.

3. Piekarnik nastawić na temperaturę 130 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem. (Ja użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 31 x 36 cm – standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.)

4. Masę bezową rozłożyć równo na  przygotowanej formie i piec 25 min.  Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na krem czekoladowo-cytrynowy – (tą opcje można pominąć i zrobić tylko z kremem malinowo-cytrynowym – przepis poniżej)

200 g śmietany 30%

2 tabliczki czekolady 70 %

skórka starta z jednej cytryny

cukier puder – opcjonalnie

Przygotowanie:

1.  Czekoladę połamać. Śmietanę zagotować i zalać nią czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie cukier puder wg uznania pamiętając że blat bezowy jest słodki.

2. Masę czekoladowa wystudzić. – masa zimna zaczyna tężeć.

Składniki na krem cytrynowo – malinowy:

330 ml śmietany 30%

250 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

1 cytryna

1 szklanka malin

Przygotowanie:

1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.

2. Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i maliny. Całość wymieszać.

Przygotowanie rolady:

1. Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.

2. Na blat wyłóż krem czekoladowo-cytrynowy pozostawiając po 2 cm od boków , następnie na niego krem cytrynowo-malinowy.

3. Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.

4. Udekoruj świeżymi malinami i jagodami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 

 

 









12 Responses

  1. Konczi i Szpileczka pisze:

    Jak dla mnie rewelacja!!

  2. MadzMMa pisze:

    Przydałby się jeszcze jakiś filmik,z dokładną instrukcją bo mam wrażenie,że zrolowanie bezy jest arcytrudną sztuką :) Beza piękna i na pewno bardzo smaczna :)

  3. zauberizazazazazzzza pisze:

    bardzo dobra rolada, dzisiaj ją zrobiłam :), wyszła bardzo delikatna, u mnie z jagodowm curdem i mascarpone ze śmietanką, polecam :)

  4. Kasika12222 pisze:

    A czy beza niepopeka jak sie bedzie ja zwijalo??
    Mam wielka ochote na wlasnie taką :-) z malinami :-)

  5. Kaska12222 pisze:

    Zrobiłam i polecam wyszła świetna :-) tylko zamiast kremu czekoladowego dałam dzem pozeczkowy jest on dosyć kwaśny wiec fajnie dopasowuje sie do malin i słodkiej bezy :-)
    Pychotka

  6. Zojka pisze:

    Mam pytanie o beziki z masterchefa. Potrzebuję ich dużo na obiad weselny. Na ile dni najwcześniej mogę je upiec, żeby nie zmiękły, tylko były pyszne jak na początku?

  7. Agula pisze:

    wspaniale wygląda ta rolada !
    mam pytanie – ile z niej wyjdzie mniej więcej porcji?
    i czy to zwijanie jest trudne? istnieje ryzyko, że się rozpadnie?
    całusy :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel