Makaroniki

Z makaronikami już „walczę” od jakiegoś czasu. Tym razem już prawie osiągnęłam sukces gdyby nie awaria młynka, która spowodowała że masa migdałowo-cukrowa nie była dobrze zmielona. Mimo to są pyszne. Ja uwielbiam wersję klasyczną przekładaną kremem czekoladowo-orzechowym. Moim marzeniem jest spróbować paryskich z cukierni Ladurée. W tych ciasteczkach jest coś urzekającego.
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 3 białka - odstane w temperaturze pokojowej min 12 godzin
 200 g zmielonych migdałów
 200 g cukru pudru
 1 szczypta soli
Krem czekoladowo orzechowy
 250 g mascarpone
 7 łyżek nutelli

1

Migdały mielone miksujemy razem ze 100 g cukru pudru w młynku do kawy tak aby nie było grudek.

2

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli pod koniec dodając pozostałe 100 g cukru pudru.

3

Do masy z białek dodajemy make migdałową i delikatnie mieszamy.

4

Masę przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok 2 cm. Ja użyłam specjalnej maty do pieczenia makaroników która ułatwia zadanie.

5

Odstawić na ok 30 min aż na makaronikach powstanie skorupka wyczuwalna przy dotknięciu palcem.

6

Piekarnik nagrzać do temp 140 C i piec ok 14 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.

7

Gotowe makaroniki przekładać masą z serka mascarpone wymieszanego z nutellą lub samym kremem orzechowym.

Składniki

 3 białka - odstane w temperaturze pokojowej min 12 godzin
 200 g zmielonych migdałów
 200 g cukru pudru
 1 szczypta soli
Krem czekoladowo orzechowy
 250 g mascarpone
 7 łyżek nutelli

Przygotowanie

1

Migdały mielone miksujemy razem ze 100 g cukru pudru w młynku do kawy tak aby nie było grudek.

2

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli pod koniec dodając pozostałe 100 g cukru pudru.

3

Do masy z białek dodajemy make migdałową i delikatnie mieszamy.

4

Masę przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok 2 cm. Ja użyłam specjalnej maty do pieczenia makaroników która ułatwia zadanie.

5

Odstawić na ok 30 min aż na makaronikach powstanie skorupka wyczuwalna przy dotknięciu palcem.

6

Piekarnik nagrzać do temp 140 C i piec ok 14 min. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.

7

Gotowe makaroniki przekładać masą z serka mascarpone wymieszanego z nutellą lub samym kremem orzechowym.

Makaroniki
(Wyświetlono 2 051 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Anonim 25 sierpnia 2016 o 17:08

    Pani Kingo.
    Czym można zamienić młynek do kawy???

    Odpowiedz
    1. admin 29 sierpnia 2016 o 10:11

      dobrym blenderem lub malakserem

      Odpowiedz
  2. Daria 22 kwietnia 2016 o 13:47

    Pani Kingo,

    Czy odstawione makaroniki na te 30 minut mają być w temperaturze pokojowej czy w lodówce?

    Odpowiedz
    1. admin 26 kwietnia 2016 o 11:55

      w temperaturze pokojowej

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.