Dziś zapraszam na przepyszne i mega szybkie jak na „drożdżowe” ciasto ze śliwkami. Jest to przepis, który wypatrzyłam już dawno na blogu Margotki i czekał w kolejce „do zrobienia”. Teraz żałuje że tak późno go wypróbowałam:) Placek jest puszysty, maślany, wilgotny, idealnie słodki i pięknie wyrasta. Smakuje jak ciasto z dzieciństwa. Zobaczcie sami:)
————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Patent Margotki na szybkie wyrośnięcie ciasta – świetny pomysł:) – cytuje za autorką:
„wykładam je natychmiast do formy, układam owoce (jabłka lub śliwki w cienkich plasterkach, maliny z jagodami i co kto lubi… ), posypuję odrobiną ciemnego cukru lub kruszonką (roztopione masło, trochę
cukru i mąki) i do piekarnika na 50 STOPNI. Po ok. 20 minutach ciasto jest wyrośnięte.
Wtedy zwiększam temperaturę do 165 stopni i po 20 minutach placek jest gotowy.
Przed wyjęciem z piekarnika, należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się nie klei.”
w dużej misce: 4 żółtka + ¾ szklanki cukru ucieram na kogel-mogel, dodaję olejek pomarańczowy i odrobinę cytrynowego
w półlitrowym naczyniu (wysokim) ucierać lekko 6 dag drożdży z łyżką cukru, po chwili drożdże stają się płynne, zalać je 1 szklanką ciepłego mleka, wymieszać i czekać aż wypełnią naczynie
dodać wyrośnięte drożdże do utartych jajek, wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki, skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszać kilka razy dużą łyżką, na końcu dodać ¼ kostki roztopionego masła, wymieszać i gotowe
Składniki
Przygotowanie
w dużej misce: 4 żółtka + ¾ szklanki cukru ucieram na kogel-mogel, dodaję olejek pomarańczowy i odrobinę cytrynowego
w półlitrowym naczyniu (wysokim) ucierać lekko 6 dag drożdży z łyżką cukru, po chwili drożdże stają się płynne, zalać je 1 szklanką ciepłego mleka, wymieszać i czekać aż wypełnią naczynie
dodać wyrośnięte drożdże do utartych jajek, wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki, skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszać kilka razy dużą łyżką, na końcu dodać ¼ kostki roztopionego masła, wymieszać i gotowe
Drożdże suche czy w kostce? Na jaką blaszke są te proporcje?
drożdże świeże – na dużą blachę 30 x40 cm