Lekkie ciasto

Kiedy mam dużo obowiązków i ciężkich myśli kłębiących się w głowie, uspokojenie znajduję w kuchni i w stajni przy moich koniach. Nie zawsze wszystko układa się po mojej myśli, nie zawsze wie o tym świat. Mam to szczęście, że każde rozczarowanie ludźmi, sytuacją czy rzeczą szybko zamieniam w bonusy. Nie mogę sobie powiedzieć, że „coś” straciłam, że odniosłam „porażkę” gdyż za każdym razem zyskuję jeszcze więcej. Niczego nie żałuję, kolekcjonuję doświadczenia, jestem optymistką, choć czasami płaczę :) Najważniejsze to nie poddawać, walczyć, szukać i wierzyć. Los zawsze jest po naszej stronie, należy tylko z nim nie dyskutować, a dać mu się wykazać :)

Ostatnio moje posty są bardzo emocjonalne -no cóż – taki czas. Przychodzę jednak też dziś do Was z genialnym ciastem z minimalną ilością cukru, odrobiną tłuszczu i mnóstwem owoców. Proste, szybkie i mega puszyste. Możecie użyć dowolnych owoców świeżych i mrożonych – ja poszalałam z malinami.

Oczywiście dajcie znać czy Wam się udało i czy smakowało?

Lekkie ciasto z owocami 🍓🍌🍫



Ilość porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60-70 minut
Czas całkowity: 80 minut

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 banany
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 garście malin
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg (jeżeli grzałka góra – dół temperaturę podnosimy o 10 ºC, czyli nastawiamy na 190 ºC). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przesiać mąkę wraz z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z cukrem
  3. Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować wszystkie mokre składniki tj. banany, olej, jajka i jogurt.
  4. Połączyć zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszać.
  5. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

MOŻLIWOŚCI:

  • zamiast maki pszennej razowej można użyć: mielonych migdałów, maki gryczanej lub połowę porcji mąki kokosowej,
  • zamiast bananów można użyć ugotowanego batata (ok 1 szklanka) lub purée z dyni (1 szklanka),
  • cukier trzcinowy – można zastąpić cukrem kokosowym, erytrytolem, białym cukrem, syropem klonowym lub z agawy,
  • zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów,

UWAGA

  • ciasto nie jest zbyt słodkie – jeżeli lubisz mocniejszy, słodki smak dodaj więcej cukru – wszystko zależy od dojrzałości bananów – im ciemniejsze tym lepsze
  • ciasto można przechowywać przez 1 tydzień w lodówce
  • moje ciasto z góry, dodatkowo udekorowałam świeżymi malinami i mrożoną czerwoną porzeczką.







22 Responses

  1. Karolina pisze:

    Ooooojjjj jutro będzie i u mnie takie ciasto😀 Kingo, czy maliny, które dodajemy do ciasta mogą być mrożone?

  2. Agaaa pisze:

    Uwielbiam Tweje przpisy ! 😍 czy zamiast jogurtu ,moze byc maslanka ? Ostatnio podobny robilam ale na maslance, znikal w mgnieniu oka 😱😂

  3. Kasia.@la.dulce.panaderia pisze:

    Na pewno wypróbuje :) wiele osoby jest zachwyconych tu w Hiszpanii twoimi przepisami :) modyfikuje je troszke ale zawsze inspiracji szukam u ciebie ! Uszy do gory bo dla mnie jestes niesamowitym przykładem na to ze jeśli cos kochasz osiągniesz wiele

  4. Aga pisze:

    Czy olej można zastąpić kokosowym?

  5. Bianka pisze:

    A jakiej wielkosci formy uzywasz? :)

  6. Ewa pisze:

    Kingo a jaką mąką bezglutenową najlepiej zastąpić pszenną??
    Z góry dziękuję pięknie za odpowiedź!! 😊🤗

  7. Iwona C. pisze:

    Cześć Kingo właśnie zajadam kawałek ciasta z tego przepisu. Zrobiłam małe zmiany o których chcę napisać może się komuś przydadzą :). Zatem moje ciast jest z mąki gryczanej dałam jej 1 1/4 szklanki resztę tzn. 1/4 szklanki to maka ziemniaczana, zamiast jogurtu dałam kefir, zamiast malin czarna porzeczka. A i jeszcze jedno do ciasta wkręciłam całą czekoladę 1/2 op. czekolady gorzkiej i 1/2 op. czekolady deserowej z orzechami. Ciasto bardzo smaczne, fakt mało słodkie jednak dla mnie zupełnie wystarczająco. Ja ciasto jem posmarowane serkiem białym kremowym + porzeczki, maliny lub jakieś inne świeże owoce. W tego typu ciast dodaję często orzechy + ananas. Na koniec – PYCHA PYCH I POLECAM SZCZERZE.

    • admin admin pisze:

      Iwono dziękuję za komentarz :) uwielbiam jak wpisujecie wasze modyfikacje ponieważ to wszystkim nam pomaga w ewentualnych zmianach w przepisie.
      Dziękuję raz jeszcze :*

  8. Beata pisze:

    Kinga uwielbiam Twoje przepisy, dla każdego coś pysznego.
    Na obiad zupa gulaszowa a na deser batony z masłem orzechowym i każdy w domu jest szczęśliwy. Mam trzy twoje książki i są to książki z których najczęściej korzystam.
    Pozdrawiam serdecznie.

  9. Anita pisze:

    To wygląda jak arcydzieło aż żal jeść :) masz świetne przepisy i teraz kolejny do wypróbowania :)

  10. Dominika pisze:

    Czy zamiast oleju można użyć masła klarowanego?

  11. Weronika pisze:

    Bardzo ładna patera, a ciasto idealnie komponuje się właśnie z kolorem tej patery. Koniecznie muszę taką znaleźć. Jakbyś pamiętała gdzie kupiłaś to odpisz. 😛
    Dzięki.

  12. Kasia pisze:

    Kinga kilka pytań odnośnie przepisu:
    * czekolada, którą wykładamy na wierzch ciasta ma być również posiekana?
    * czy czekoladę oraz maliny wykładane na wierzch ciasta można całkowicie pominąć?
    * czy do środka ciasta zamiast jednej garści malin można dodać więcej?
    Pozdr Kasia

    • admin admin pisze:

      już odpowiadam:
      Ad 1 – tak czekolada ma być również posiekana
      Ad 2 – można całkowicie pominąć
      Ad 3 – można dodać więcej owoców

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel