Rawnola

Uwielbiam efektowne, szybkie, zaskakujące przepisy – ten jest prawdziwym hitem. 5 minut i gotowa RAWNOLA cudowna surowa granola.

Fantastycznie sprawdza się, jako dodatek do owsianek (np. zobacz przepis na lnianą owsiankę), budyniów, owoców lub jako kruszonka do ciast. Dziś podaję wersję czekoladową z kakao i kruszonymi ziarnami kakaowca. Dodatek tych składników sprawia, że otrzymujemy:

  • dużą dawkę energii – skarżycie się na brak kawy podczas AKCJI REGENERACJI – w surowym kakao dzięki minimalnej zawartości kofeiny i teobrominy otrzymujemy lekko pobudzające działanie.
  • poprawę humoru – kakao zawiera polepszacz nastroju, anandamid – znany jako związek szczęścia, który wywołuje uczucie euforii
  • ochronę dla serca i układu krążenia – pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
  • regulację hormonalnej huśtawki nastrojów – kakao zwiększa poziom serotoniny w mózgu
  • ochronę przed stresem – poprzez zawartość magnezu – chroni on także  serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości
  • działanie lekko pobudzające i rozjaśniające umysł
  • ochronę przed przedwczesnym starzeniem
  • zmniejszenie ochoty na „coś słodkiego” – ziarna kakaowca zawierają dużo chromu – jest on ważnym minerałem, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi
  • poprawę koncentracji, skupienia – zawiera kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz fenyloetyloaminę (PEA)

Podczas mojej AKCJI REGENERACJI ważne jest aby  dostarczać organizmowi składników maksymalnie go odżywiających, a surowe kakao i ziarna kakaowca to prawdziwe super jedzenie.

Rawnola



Ilość porcji: 1 szklanka
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: -----
Czas całkowity: 5 minut

Składniki:

  • 10 dużych daktyli (najlepiej odmiana Medjool)
  • ¾ szklanki płatków owsianych górskich
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca

Przygotowanie:

  1. Jeżeli daktyle mają pestki należy je usunąć.
  2. Wszystkie składniki oprócz kruszonych ziaren kakaowca umieścić w malakserze lub rozdrabniaczu i zmiksować na pożądaną grubość.
  3. Do rawnoli dodać kruszone ziarna kakaowca – całość wymieszać. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.

MOŻLIWOŚCI:

  • zamiast płatków owsianych można użyć dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych lub wiórek kokoswych
  • zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek lub moreli, fig
  • zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia







30 Responses

  1. Ania pisze:

    Dla mnie to zamiennik słodyczy czyli produktów ,które przede wszystkim chcę wyeliminować ze swojej diety. Kinga super😊

  2. Iwona pisze:

    Aaaa wlasnie zastanawialam sie jak zrobic ta przepysznie wygladajaca rawnole:)) super !

  3. Aneta pisze:

    A surowe kakao to takie w proszku ? bo jak szukałam to tylko widziałam kruszone ziarna kakaowca.
    będę wdzięczna za odpowiedz :)

    • admin admin pisze:

      tak surowe jest w proszku – można je kupić np. w rossmanie

      • MagdaZ pisze:

        Czyli surowe kakao to nie jest takie zwykle np.Wedla czy innej firmy do kupienia w supermarkecie?

        • admin admin pisze:

          Nie to nie to samo. Surowe kakao wytwarzane jest z tłoczonych na zimno, nieprażonych ziaren kakaowca. Proces ten pozwala na zatrzymanie w nim żywych enzymów i usunięcie nadmiaru tłuszczu (w postaci masła kakaowego). Zwykłe, sproszkowane kakao nie różni się wyglądem, jednak przygotowuje się je w mniej zdrowy sposób – poprzez prażenie ziaren rośliny w bardzo wysokich temperaturach, przez co traci większość swoich wartości. Komercyjnie wyprodukowany proszek zostaje dodatkowo odtłuszczony.

  4. Aleola pisze:

    Czy zamiast surowego kakao moze byc karob?

  5. Olka pisze:

    Super, właśnie takiego czegoś szukałam. Kinga jesteś super👍

  6. inka pisze:

    Fajne te przepisy, ale nie wiem gdzie szukać niektórych składników :(

  7. Patrycja pisze:

    Właśnie zrobiłam! Jest przepyszna! Uwielbiam Twoje przepisy, a szczególne na FIT słodkości. 😉

  8. ewelina pisze:

    Kingo rawnola jest po prostu przepyszna!!!! Zrobiłam 1 porcję a później jeszcze z podwojonej ilości składników. Czekam z niecierpliwością na Twoje fit zdrowe przepisy. Z jakiego mleka migdałowego korzystasz w sensie jakiej firmy? Mi domowej roboty „warzy” się przy podgrzaniu…. Może masz na to jakiś patent

  9. Agula pisze:

    pyszna rawnola! pierwszy raz w życiu jem owsianki :)
    dużo takiej rawnoli można sobie dosypać? mnie uzależniła totalnie..

  10. fra pisze:

    hmmmm jednak daktyle to nie mój smak

    sam pomysl jest super ale czy mogę zamienic daktyle na sliwki?

  11. Magdalena pisze:

    Kingo, czy mogę użyć innych orzechów? Nie przepadam za włoskimi. Wolę laskowe lub migdały.

  12. Monia pisze:

    Kinguś, zrobiłam ! Jak zwykle dodałam coś od siebie, ale bazowałam na Twoim przepisie i po raz kolejny – nie zawiodłam się – wyszło pycha ! Dziękuję :):):) Pozdrowienia od czytelniczki ze Świerklańca :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel