Lniana owsianka

Zawsze staram się aby w mojej kuchni było mnóstwo owoców. Wraz z warzywami sprawiają, że każde danie wygląda wyjątkowo. Popatrz na zdjęcie poniżej i sam sobie odpowiedz : Czy nie zjadłbyś takiej owsianki?

Nie ma w niej grama płatków, a syci i dodaje energii. Nie ma w niej grama cukru a ma w sobie fantastyczną słodycz dzięki wiórkom koksowym. Podaję ją z RAWNOLĄ czyli surową granolą którą ostatnio produkuję w nadmiarze.

Te dwa przepisy należą do AKCJI REGENERACJI czyli pomysłów na zdrowy detox.

Zapraszam na mistrzowskie śniadanie :)

Lniana owsianka



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ------
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

  • 1½ szklanki  mleka migdałowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka dowolnych orzechów
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. W rondelku mieszamy ze sobą wszystkie składniki poza owocami – doprowadzamy do zagotowania.
  2. Całość gotujemy aż zgęstnieje (jeżeli lubisz  owsianki bardziej rzadkie należy dodać więcej mleka lub wody)
  3. Całość dekorujemy dowolną kombinacją owoców i posypujemy RAWNOLĄ. – przepis TUTAJ

UWAGA! Taką owsiankę można przygotować nocą tzn. wystarczy wszystkie składniki umieścić w miseczce, wymieszać, a rano udekorować owocami.

To świetny pomysł na śniadanie do pracy – gwarantuję zainteresowanie i zazdrość kolegów  :)







21 Responses

  1. Agula pisze:

    Kinga Kochana pyszności takie z rana tu oglądam :):)
    a powiesz nam jak zrobić taka przykładową Rawnole?
    buziaki !

  2. Olga pisze:

    Wygląda smakowicie! :)

  3. Dominika pisze:

    Cóż to za cudny owoc, ten w kropeczki? 😉 marakuja?

  4. Ewelina pisze:

    Kinga a co to za owoc ten czerwony z kropkami ?

  5. Dominika pisze:

    Jest łatwo dostępna? Nawet nie wiem gdzie szukać :-/

  6. Agnieszka pisze:

    Czy mleko migdałowe można zastąpić innym mlekiem albo wodą?

  7. Ania pisze:

    Czy mleko migdałowe to inaczej napój migdałowy?:)

    • admin admin pisze:

      napoje dostępne w sklepach są mieszanką migdałów, wody, emulgatorów i substancji słodzących. Najlepiej przygotować je samemu lub kupować mleko migdałowe BIO

  8. JoaFri pisze:

    Zrobiłam dziś do pracy z mrożonymi truskawkami, orzechami pekan i na mleku kokosowym. Ciekawa alternatywa dla płatków owsianych.

  9. MagdaZ pisze:

    Właśnie zorientowałam się, że skończyły mi się chia. Czy można je jakoś zastąpić?

  10. ewelina pisze:

    jakiego konkretnie mleka migdałowego używasz? zasze mam problem że samodzielnie wykonane mleko waży mi się przy gotowaniu…

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel