Świąteczne złote trufle

Lubię bliskim dawać własnoręcznie przygotowane prezenty. Zawsze uważnie słucham co lubią, a czego nie, o czym marzą lub po prostu co chcą sobie kupić. Wspaniale jest widzieć na twarzy uśmiech kiedy odpakowywany jest prezent. Zawsze staram się aby była to niespodzianka. W tym roku dla mojej przyjaciółki zrobię wyjątkowe trufle na które przepis znajdziecie poniżej. Fenomenalnie pyszne, a na dodatek wegańskie, bez glutenowe i bez cukru.

Są tak wspaniałe i darowane wyjątkowej osobie, że musiały wykąpać się w złocie.

Ahhhhhhhhh jak ja lubię obdarowywać. A wy?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Świąteczne złote trufle



Ilość porcji: 6-8 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: bez piecznia
Czas całkowity: 25 minut

Składniki:

  • 15 daktyli
  • 150 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka likieru Baileys
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • złoty barwnik spożywczy
  • do obtoczenie 4 łyżki mielonych migdałów

Przygotowanie:

  1. Daktyle wraz z sokiem i likierem zmiksować na pastę przez około 2 minuty.
  2. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Ponownie miksować całość przez 2 minuty lub do momentu kiedy powstanie gładka pasta.
  3. Z masy uformować kuleczki obtoczyć je w mielonych migdałach i za pomocą grubego pędzla nanieść złoty barwnik spożywczy.

 

 

  • RADA: jeżeli masa jest za sucha i nie chce się formować należy dodać więcej soku lub ciepłej wody. Jeżeli natomiast jest za mokra wystarczy dołożyć mielonych migdałów lub wiórków kokosowych.
  • Użyłam daktyli Medjool.
  • Barwnik spożywczy w kolorze złota można zastąpić kakao, wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami lub po prostu trufle oblać czekoladą







4 Responses

  1. Katarzyna W. pisze:

    Brzmi pysznie :)
    Podobne pralinki mam u siebie na blogu: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/przepis/pralinki-orzechowe, ale bez barwnika. Zamiast niego użyłam do obtoczenia wiórki, posiekane orzechy i kakao :)

  2. Ewelina pisze:

    Wyglądają smakowicie. Czym można zastąpić likier Baileys? Może być amaretto?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel