Pełnoziarnista najlepsza tortilla

Jak zrobić najlepsze placki tortilli? Wszystko w tym przepisie. Jest mega prosty i szybki, a tortilla smakuje obłędnie. Ja przygotowałam wersję zdrowszą z maki pszennej pełnoziarnistej ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. To świetna alternatywa kiedy w domu zabraknie chleba, często podaję je też jako dodatek do humusu, a kiedy zostanie mi chili con carne  robię z niego farsz i zawijam wraz z papryką i sałatą.

Zapraszam Was na najlepsze domowe placki tortilli.

UWAGA! na moim FB organizuje konkurs w którym można wygrać świąteczne warsztaty, wystarczy tylko w komentarzu pod konkursowym zdjęciem na FB napisać swoją najzabawniejszą wpadkę kulinarną :) – kliknij TUTAJ po więcej szczegółów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

czas przygotowania: 5 min
czas całkowity 30 min
ilość: 10 sztuk

składniki:

1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
½ szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

1. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie jednak należy dłużej wyrabiać).

2. Dodać wodę i olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się  połączą w kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być gładkie i lśniące)

3. Wyjąć i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto odpoczęło.

4. Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.

5. Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Podawać od razu lub jeść na zimno z dowolnymi dodatkami.

UWAGA:

Jeżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeżeli za suche należy dodać wody.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









35 Responses

  1. Joanna pisze:

    Pani Kingo, a czy mąkę pszenną mogę zastąpić samą żytnią? dziękuję z góry.

  2. Ania pisze:

    Kingo, na jakiej patelni pieczesz tortille. Mam z tym problem. Jedną, teflonową zniszczyłam właśnie tortillami. Z piekarnika są zbyt suche i przestałam je robić. A nie ukrywam chętnie wypróbowałabym przepis. :)

  3. Iga z Dietmap pisze:

    Robiłam coś w podobie tortilli, ale to było tylko z mąki, wody i soli :) Również świetne do zawijania czy zapiekania.

  4. Patrycja pisze:

    Super są te placki :) Dziękuję :)

  5. EWA pisze:

    Piekne sa te tortilel ale moje wyszly bardzo suche nie dalo sie zwijac bo pekaly jest na to jakas rada ?

    dziekuje

    • admin admin pisze:

      po upieczeniu należy zawinąć je w folię spożywczą lub włożyć do lodówki bez przykrycia – wtedy zwilgotnieją.
      Można też krócej wypiekać je na patelni.

  6. Jago pisze:

    Czy jak użyję mąki pszennej razowej 2000 lub mąki pszennej Graham 1850, tortilli wyjdą elastyczne?

    • admin admin pisze:

      aby wyszły elastyczne przy typach mąki które podałaś należy dodać łyżkę oleju więcej i nieco więcej wody.

  7. honorka pisze:

    Pani Kingo, czy można użyć innego oleju? a jeżeli tak to w jakich proporcjach?

  8. Jutka pisze:

    <3 tyle czasu szukałam takiego przepisu <3

  9. Klaudia pisze:

    Można zamrozić nadmiar placków??
    Jak je przechowywać??

  10. Ania pisze:

    A czy z mąki ryżowej wyjdzie? A jeżeli nie to czy możesz polecić jakieś tortille bzg,tylko nie na mace gryczanej bo nie lubie😕 a bez proszku do pieczenia? Nie bardzo mogę. Dziękuję.

    • admin admin pisze:

      Aniu szczerze nie próbowałam z mąki ryżowej myślę że może być problem gdyż jest ona bardzo sypka i tortille nie byłyby takie elastyczne. Polecam Ci wypróbować na mieszance bezglutenowej. postaram się coś przetestować i podać ci informacje :)

  11. Ania pisze:

    Dziękuję. Jeżeli by się dało to wolałabym sama pomieszać mąki niż robić z gotowca😉 czekam na info. Pozdrowionka

  12. Jula pisze:

    Super, z serkiem kozim własnej roboty,łososiem i pomidorem. Doskonały początek dnia.Gorąco polecam😀😀😀

  13. Michau pisze:

    Chciałbym zrobić tortille zawijaną, więc musi być miękka, gdybym użył mąki gryczanej i przennej pół na pół to ciasto nie będzie twardsze i nie będzie bardziej się łamać? A może użyć innej mąki, albo coś zmienić w proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :-)

  14. Weronika pisze:

    Czy można zrobić placki z mąki kukurydzianej?

  15. Sylwia pisze:

    Witam, mam pytanie, czy można zamienić make pełnoziarnista na orkiszowa? Czy zmieniają sie wtedy jakoś proporcje?

  16. Ewelina pisze:

    Bardzo dobry przepis, ja robiłam na pelnoziarnistej pszennej z Lidla. Wyszły mi identyczne jak na zdjęciach. Po upieczeniu od razu ukladalam na talerzi przykrywalam drugim talerzem żeby nie wyschly jak przestygly te talerze zawinelam folia i do lodowki dzieki czemu się nie krusza :-) pozdr

  17. MC pisze:

    Proszek do pieczenia w tortilli czemu służy? To nie amerykański „naleśnik”… cukier też zbędna rzecz przy tortillach, tak jak i olej. Dość mocno przekombinowane, a przecież wystarczy woda, mąka, sól i będą świetne.

  18. Anusiak pisze:

    Wypróbowałam przepis. Placuszki są pycha, przygotowuję z nich kolorowe warzywne tortille, do pracy na drugie śniadanie. Wszyscy za nimi przepadają.
    Pozdrawiam!

  19. Gosia pisze:

    Czy po zrobieniu nadmiar mogę zamrozić?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel