Najlepsze Chili con carne z czekoladą

W naszym domu kochamy Chili. Tak nazywaliśmy naszego psa, te ostre papryczki nie opuszczają lodówki, a danie o tej nazwie często gości w mojej kuchni. Do tego stopnia mój mąż ukochał sobie Chili con carne, że robi je sobie sam testując na mnie stopień ostrości. Dzisiejszy przepis jest wyjątkowy bo wzbogacony o gorzką czekoladę, która niesamowicie wzbogaca smak. Ja dodaję jeszcze seler naciowy i majeranek – one  sprawiają, że danie dostaje lekkości. Moim zdaniem to najlepsze  chili con carne jakie jadłam, a ja kocham CHILI :)

Jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 duże porcje

500 g mielonego mięsa wołowego

1 czerwona cebula

2 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

400 g pomidorów krojonych w kartoniku

1 puszka czerwonej fasoli

1 mała puszka kukurydzy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 papryczki chili

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

½ łyżeczki majeranku

½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

2 łyżki oleju rzepakowego

sól i pieprz

3 kostki czekolady 70%

natka pietruszki

kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzane dno dużej patelni wlać olej i smażyć na nim mięso przez około 5 minut.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekane chili i wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
  3. Zmniejszyć ogień i dodać pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, pokrojone w talarki łodygi selera oraz przyprawy: mieloną słodką paprykę,majeranek, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Całość gotować około 25 minut na małym ogniu.
  4. Dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę i 3 kostki czekolady. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką lub kolendrą.
  5. Podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.

UWAGA:

  • Jeżeli Chili con carne jest za suche wystarczy dodać odrobinę wody
  • Jeżeli jest za ostre można złagodzić kwaśną śmietaną
  • Chili można zapiec ze startym serem lub podawać jako nadzienie do tortilii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!









4 Responses

  1. Koozka pisze:

    Kolejny przepis wypróbowany i kolejny raz było przepysznie :) na czas jedzenia przenieśliśmy do Meksyku mmmmm cudownie dziekuje 😘

  2. Ania pisze:

    NAJ LEP SZE! Wlasnie zrobiłam po raz kolejny :) Ulubiona potrawa mojego męża 😉

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel