Dip, salsa i humus czyli pomysł na urodziny

Każda impreza, którą robię w domu najlepiej smakuje kiedy podaję różnego rodzaju pasty,  dipy i salsy. Wspaniałym dodatkiem są drożdżowe faworki, zrobione z ciasta do pizzy z różnymi ziarnami.  Polecam Wam takie domowej roboty paluchy i sosy ponieważ smakują zawsze i znikają w momencie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Salsa MANGO – AVOCADO

składniki:

1 duże mango

1 avocado (najlepiej odmiana Hass)

1 limonka

pęczek koperku

przygotowanie:

1. Mango i awokado obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę

2. Całość skropić sokiem z limonki, dodać siekany koperek i wymieszać

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HUMMUS

składniki:

1 puszka ciecierzycy

3 ząbki czosnku

2 łyżki tahini (pasty sezamowej)

1 łyżka soku z cytryny

szczypta płatków chili

sól i pieprz

oliwa z oliwek

przygotowanie:

1. Ciecierzycę odcedzić na sicie, a następnie zmiksować na gładki krem.

2. Dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini oraz sok z cytryny i sól.

3. Cały czas wlewając cienką stróżką oliwę miksować do uzyskania aksamitnego kremu. Podawać posypane płatkami chili.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dip SZPINAK – FETA

składniki:

200 g sera feta

200 g sera śmietankowego

2 garście szpinaku baby

cebula dymka

sól i pieprz

przygotowanie:

1.  Ser feta i śmietankowy oraz szpinak zmiksować na gładki krem.

2. Doprawić solą i pieprzem oraz drobno posiekaną zieloną cebulką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









4 Responses

  1. Kikngakinkinga pisze:

    Cale urodzinowe menu wyszło wspaniale:) bardzo smaczne!

  2. klaudia pisze:

    Czy jeśli tragiczny brak tahini można użyć odrobinę oleju sezamowego?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel