MUS to mus! niesamowity krem:)

To była kolejna spokojna niedziela – uwielbiam takie. To dla mnie jedyny dzień kiedy czas się zatrzymuję: snuje się w piżamie, czekam aż mąż wstanie i zjemy wspólne pierwsze i ostatnie w tygodniu śniadanie, czytam przepisy w poszukiwaniu tego jedynego na ” ten wspaniały dzień”.  Tym razem musiał być to wyjątkowy deser. Jak MUS to MUS 🙂 i znalazłam go w książce, z której już piekłam  ciasto pomarańczowe  – „Zapraszam do stołu” kuchnia Jerzego Knappe.
Deser jest bardzo prosty do wykonania, niezwykle wykwintny i ciekawy w smaku. Całą słodycz musu przełamuje pyszna domowa konfitura.  Zobaczcie jaki jest fotogeniczny:) może skusicie się i skosztujecie w niedzielę 🙂
Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 2 tabliczki białej czekolady
 1 małe opakowanie śmietany 30%
 konfitury wiśniowe domowej roboty albo słoik dżemu niskosłodzonego wiśniowego

1

Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej.
Odstawić do przestygnięcia.

2

Ubić śmietanę na puch.
Tylko śmietanę, bez żadnego cukru!

3

Przygotować kieliszki (mogą tez być kokilki, szklaneczki),
na dno każdej nałożyć po 2 łyżeczki wiśni z konfitur.

4

Delikatnie wymieszać rozpuszczoną czekoladę z bitą śmietaną i ułożyć po łyżce na wiśniach.

5

Wierzch możemy posypać kakao, udekorować listkami mięty i jeszcze jedną łyżeczką czerwonych owoców.

Składniki

 2 tabliczki białej czekolady
 1 małe opakowanie śmietany 30%
 konfitury wiśniowe domowej roboty albo słoik dżemu niskosłodzonego wiśniowego

Przygotowanie

1

Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej.
Odstawić do przestygnięcia.

2

Ubić śmietanę na puch.
Tylko śmietanę, bez żadnego cukru!

3

Przygotować kieliszki (mogą tez być kokilki, szklaneczki),
na dno każdej nałożyć po 2 łyżeczki wiśni z konfitur.

4

Delikatnie wymieszać rozpuszczoną czekoladę z bitą śmietaną i ułożyć po łyżce na wiśniach.

5

Wierzch możemy posypać kakao, udekorować listkami mięty i jeszcze jedną łyżeczką czerwonych owoców.

niesamowity krem
(Wyświetlono 991 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.