Zaczynam istne świąteczne szaleństwo. Na pierwszy rzut – bardzo szybki – zapraszam na muffinki piernikowe z marcepanem i żurawiną. Kiedy je robiłam w całym domu pachniało cynamonem. Uwielbiam ten zapach. Idealnie smakowały ze szklanką ciepłego mleka z miodem. Fajne rozwiązanie jak się nie ma czasu na pierniki.
Moi drodzy już dzisiaj zapraszam na pierniczki z migdałami które pojawią się jutro na blogu 🙂 Musimy je zrobić jak najszybciej ponieważ potrzebują czasu by zmięknąć w metalowych puszkach.
Smacznego:)
Składniki suche:
1 ½ szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i razowej)
3 łyżki kakao
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przeprawy do pierników
Składniki mokre:
2 jajka
4 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
Dodatki :
100 g marcepanu pokrojonego w kostkę
30 g żurawiny
50 g groszków czekoladowych
cukier puder do posypania
1
W jednej misce dokładnie wymieszać składniki suche.
2
W drugiej misce wymieszać dokładnie składniki mokre.
3
Połączyć zawartość misek wlewając składniki mokre do suchych składników Wymieszać tylko do ich połączenia. Ważne aby nie mieszać za długo.
4
Dodać pozostałe dodatki i jeszcze raz wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffinki.
5
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 min w temp 180 C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.
6
Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
0 porcji
Serving size
Składniki
Składniki suche:
1 ½ szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i razowej)
3 łyżki kakao
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przeprawy do pierników
Składniki mokre:
2 jajka
4 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
Dodatki :
100 g marcepanu pokrojonego w kostkę
30 g żurawiny
50 g groszków czekoladowych
cukier puder do posypania
(Wyświetlono 2 880 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)