Wegański pudding chia z musem morelowym

Siedzę z nogami na stole, na udach jak zwykle mam laptopa. Próbuję nadganiać zaległości. Cieszę się, że mam więcej pracy niż czasu. Nie wiem czy wiecie, ale ja uwielbiam swoją robotę! Jest późna noc. Natchnienia szukam w muzyce. Właśnie słucham „Waiting for the summer” zespołu The Dumplings – polecam są świetni.  Wschłuajcie się w te brzmienie. To młodzi i kreatywni ludzie z pasją, którym bardzo kibicuję. Moją miłością jest gotowanie, ich muzyka – fantastycznie jeżeli odbiorca odczuwa tą chemię. Przyznam, że zaczynając ten post nie miałam totalnie koncepcji co napisać jednak fascynacja, muzyka i  noc zrobiły to za mnie. Litery same układają się  w logiczną całość. Ponownie odkrywam magię tego co kocham robić. Dziś mam dla was przepis na wegański pudding z duszonymi morelami. Naszpikowany kokosem, dopieszczony duszonymi morelami, wzbogacony egzotycznymi wspomnieniami.

 

 

Smacznego 🙂

Ilość porcji3 porcje

Składniki na 3 duże porcje:
 1 puszka mleka koksowego
 5 łyżek nasion chia
 5 łyżek wiórków kokosowych
 4 łyżek syropu klonowego
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Na masę morelową:
 300 g świeżych moreli
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 łyżeczka cynamonu
 syrop klonowy do smaku

1

W misce wymieszać mleko kokosowe, nasiona chia, wiórki koksowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Dobrze połączyć i odstawić na minimum 30 minut.

2

Ponownie wymieszać i odstawić  do lodówki na co najmniej 3 godziny lub pozostawić na noc.

3

Morele umyć, usunąć pestki i  pokroić w ćwiartki. Owoce podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut na średnim ogniu. Dodać cynamon i odrobinę syropu klonowego do smaku i jeszcze chwilę poddusić. Przestudzić.

4

Morelę wyłożyć na dno miseczki, na nie pudding chia. Podawać mocno schłodzone.

Uwaga!
5

Deser można przed podaniem z góry posypać cukrem i delikatnie przypalić palnikiem tak aby powstała karmelowa skorupka.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

Składniki na 3 duże porcje:
 1 puszka mleka koksowego
 5 łyżek nasion chia
 5 łyżek wiórków kokosowych
 4 łyżek syropu klonowego
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Na masę morelową:
 300 g świeżych moreli
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 łyżeczka cynamonu
 syrop klonowy do smaku

Przygotowanie

1

W misce wymieszać mleko kokosowe, nasiona chia, wiórki koksowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Dobrze połączyć i odstawić na minimum 30 minut.

2

Ponownie wymieszać i odstawić  do lodówki na co najmniej 3 godziny lub pozostawić na noc.

3

Morele umyć, usunąć pestki i  pokroić w ćwiartki. Owoce podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut na średnim ogniu. Dodać cynamon i odrobinę syropu klonowego do smaku i jeszcze chwilę poddusić. Przestudzić.

4

Morelę wyłożyć na dno miseczki, na nie pudding chia. Podawać mocno schłodzone.

Uwaga!
5

Deser można przed podaniem z góry posypać cukrem i delikatnie przypalić palnikiem tak aby powstała karmelowa skorupka.

Wegański pudding chia z musem morelowym
(Wyświetlono 1 558 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

2 komentarzy

  1. Ewa 13 marca 2017 o 19:15

    Zakochałam się ? , w tym puddingu ? jest obłędnie pyszny ❤

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2017 o 19:41

      też tak myślę 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.