Chia Pudding Parfait

Tego wpisu właściwie nie miało być – to Wasze zaciekawienie skłoniło mnie aby go napisać. Kiedy na moim Instagramie opublikowałam zdjęcie przedstawiające moje kolorowe śniadanie wielu z Was pytało mnie jak ja to zrobiłam. Przepis nie miał się ukazać ponieważ powstał na bazie owocu który ciężko jest zdobyć – a ja lubię kiedy otrzymujecie ode mnie przepisy z dostępnych składników. Tym owocem jest pitaja z Kostaryki czyli smoczy owoc  o pięknym ciemnym, malinowym kolorze – jest ona słodsza od dostępnej na naszym rynku. Przepis który Wam poniżej podaję jest oryginałem tego co zrobiłam i co znajduje się na zdjęciu jednak podałam też modyfikację o dostępne u nas składniki.

Wyprzedzam też pytania gdzie zdobyłam tą odmianę – przywiozłam ją z Barcelony z targu – market la boqueria.

Zachwycona jestem jej kolorem i ciekawszym smakiem – czekam, aż na stałe będą pojawiać się w naszych sklepach. Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Chia Pudding Parfait  – ponieważ zjedzony na śniadanie dodaje mnóstwo energii na cały dzień.

Chia Pudding Parfait



Ilość porcji: 1 porcja
Czas przygotowania: 10 minut + nocne namaczanie
Czas pieczenia: ---------
Czas całkowity: 10 minut + nocne namaczanie

Składniki:

  • ¾ szklanki mleka migdałowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 banan
  • ½ pitaji  z Kostaryki (smoczy owoc)*
  • ½ kiwi
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi

* można zamienić na dostępną pitaję z białym miąższem wtedy do masy należy dodać garść malin i borówek oraz odrobinę miodu lub syropu klonowego.

 

 

 

Przygotowanie:

  1. Noc wcześniej należy wymieszać mleko z nasionami chia i włożyć do lodówki.
  2. Rano oddzielamy połowę masy z chia i miksujemy ją z owocem pitaji oraz bananem do uzyskania jednolitej konsystencji – w przypadku użycia odmiany pitaji z białym miąższem należy oprócz tego zmiksować ją wraz z bananem, jagodami i malinami oraz syropem klonowym.
  3. Do wysokiej szklanki wykładać na przemian pudding chia, pudding z pitają. Udekorować kiwi i łuskanymi nasionami konopi.







13 Responses

  1. kasia pisze:

    fajny przepis, tylko problem skąd wziąć pitaję 😉

  2. Jula pisze:

    Pycha kocham twoje przepisy😘😘#Kingaparuzel

  3. Czacza pisze:

    Och, doskonale! Wielkie podziękowania za przepis i dawkę ślicznych zdjęć <3

  4. Eliza pisze:

    Wygląda po prostu niesamowicie! Musi być przepyszne :)

  5. marysia pisze:

    Jakie piękne kolory! Chyba pokocham zdrowe śniadanka/desery 😀

  6. Basiq pisze:

    Wiecie dlaczego ten pudding jest boski? Bo jest RÓŻOWY!😍

  7. Marzena pisze:

    Czy zamiast pitaji można użyć truskawek lub borówek. Kolor nie będzie taki ale zawsze.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel