Kruche ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka ekstremalnie kruche i proste w wykonaniu. Nie ma w nich masła jest za to domowy majonez. Jest to bardzo intrygujący przepis ale gwarantuję Wam, że się nie zawiedziecie. Wybrałam smak cytrynowy, który ostatnio jest moim ulubionym. Dodatkiem jest też mąka ryżowa odpowiedzialna za nadzwyczajną kruchość tych ciasteczek.

Pokochaj olej rzepakowy:
Tłuszcz roślinny, jakim jest olej, jest dla nas cenny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Idealna dla człowieka proporcja to 2:1 i taką proporcję kwasów tłuszczowych posiada olej rzepakowy. Ponadto olej rzepakowy, za sprawą zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych ALA i LA pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (korzystne działanie przy spożyciu odpowiednio 2g i 10g dziennie). Kwasy ALA i LA są ponadto potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Dlatego też olej rzepakowy to wartościowy element diety małych dzieci, a także kobiet w ciąży. Jest ogromnym źródłem przeciwutleniaczy. Jest to jeden ze stabilniejszych olejów – dość odporny na temperaturę i jełczenie. Często nazywa się go „oliwą północy” ze względu na zbliżony skład do oliwy z oliwek. Olej rzepakowy przewyższa ją jednak pod względem ilości korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych – zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek¹.

¹ J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.

Kruche ciasteczka cytrynowe



Ilość porcji: 30 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut chłodzenia
Czas pieczenia: 12-15 minut
Czas całkowity: 55 minut

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g cukru
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiać przez sito wraz z solą.
  2. Przygotować majonez poprzez umieszczenie żółtek wraz wodą w misie miksera i ubijanie ich przez 5 minut.
  3. Po tym czasie należy wlać powoli, cienką stróżką olej rzepakowy, nie zapominając, aby cały czas ubijać masę – ma powstać gęsty krem.
  4. Do masy majonezowej dodać cukier, skórkę startą z całej cytryny – wymieszać.
  5. Masę połączyć z przesianą mąką. Następnie wyjąć z miski i ugniatać ręcznie przez kilka minut na lekko posypanej mąką powierzchni.
  6. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  7. Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawać dowolne kształty.
  8. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Każde ciastko nakłuć widelcem.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 12-15 minut aż nabiorą złotego koloru.

MOŻLIWOŚCI:

  • Ciasteczka można wzbogacić o inne przyprawy tj. kardamon, cynamon, wanilię, lawendę.
  • Można zrobić ciasteczka czekoladowe – wystarczy do mąki dodać 2 łyżki kakao.
  • Jeżeli nie posiadasz mąki ryżowej możesz użyć mąki ziemniaczanej.







14 Responses

  1. Kasia pisze:

    Pani Kingo, cze te ciasteczka nadaja sie na bozonarodzeniowe ksztalty, lukry etc? Potrzebuje ciasteczek dla dziecka z nietolerancja laktozy

  2. Jaga pisze:

    A ja prosiłabym o przepis na ciasteczka bez jaj i mleka krowiego dla mojego atopika. Ciężko znaleźć takie przepisy.

  3. Magda pisze:

    no to ja zapytam o 3 opcję 😉
    czy mąkę pszenną można zamienić na bezglutenową? Jeśli tak to którą najlepiej?

    • admin admin pisze:

      jasne że możesz zamienić na mąkę bezglutenową najlepiej własną mieszankę. Poniżej podam Ci moje propozycje:
      Każda mieszanka bezglutenowa powinna być kombinacją kilku mąk bezglutenowych. Tylko takie połączenie gwarantuje piękną strukturę i wyjątkowy smak ciasta. Idealną proporcją jest użycie większej ilości mąki średniej do mąki ciężkiej. Poniżej podaję Ci moje kombinacje mieszanek bezglutenowych – Ty możesz stworzyć swoją znając mój sposób. Stosuję proporcję 2: 1 oznacza to, że za każdą szklankę mąki średniej lub ciężkiej używam ½ szklanki lekkiej.

      MIESZAKA 1
      3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
      3 szklanki mąki jaglanej
      2 szklanki mąki z tapioki
      1 szklanka skrobi ziemniaczanej

      MIESZANKA 2
      4 szklanki mąki ryżowej
      1 szklanki skrobi ziemniaczanej
      1 szklanki mąki z tapioki

      MIESZAKA 3
      1 szklanka mąki z ryżu brązowego
      1 szklanka skrobi ziemniaczanej
      ½ szklanki mąki ryżowej białej
      ½ szklanki mąki z tapioki

      MIESZANKA 4
      3 szklanki mąki z brązowego ryżu
      3 szklanki mąki sorgo
      1½ szklanki skrobi ziemniaczanej
      1½ szklanki mąki maranta

  4. Aneta pisze:

    To ja również mam pytanie. Czy ciasto ma być bardzo tłuste? jak wyjęłam z lodówki to aż olej spływał. Chyba, że zrobiłam coś nie tak choć trzymałam się przepisu.

    • admin admin pisze:

      olej nie powinien spływać po cieście. czy trzymałaś się ściśle przepisu? mąka ryżowa powinna go wchłonąć

  5. Magda pisze:

    Z moich też ciekł olej… :(

  6. Gosia pisze:

    Pani Kingo, czy chodzi o olej rzepakowy tłoczony na zimno??

  7. Aga pisze:

    Najlepsze ciasteczka EVER!!! Dodalam mąki ziemniaczanej. Zrobilam 4 porcje. Wszyscy zachwalali. Dzięki Kingo;)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel