Sałatka z brokułów

Mmmmm jakie to dobre! Same oglądanie zdjęć przywołuje mi smak tej sałatki. Lekko ciepła, z aromatycznymi dodatkami. Połączenie brokułów, migdałów  i parmezanu zawsze się obroni. Dziś podałam je w towarzystwie dressingu z kurkumą, która ostatnio  przeżywa „odrodzenie” – wychwalamy ją za właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, pobudza trawienie, wspomaga wątrobę. Znana jest od tysięcy lat w ramach tradycyjnej medycyny indyjskiej. W niektórych krajach azjatyckich przyjęło się stosować ją jako suplement diety, który pomaga w dolegliwościach żołądkowych i wielu innych. Liczne badania wskazują, że kurkumina (składnik kurkumy) spowalnia rozwój i wzrost wielu typów nowotworów. Jest niezbędnym składnikiem curry, a także stosuję się ją w mieszankach musztardy i wielu przyprawach. Osobiście często dodaję ją do wszystkiego. Polecam np. popcorn z kurkumą czy Waszą ulubioną przekąskę na tym blogu – pieczoną cieciorkę. Polecam Wam tą sałatkę!

Sałatka z brokułów



Ilość porcji: 2-3 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: -------
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 garście migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 garść sera typu parmezan
  • świeży szczypiorek
  • 1 mała sałata rzymska

na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ¾ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sok z ½[[ limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli i czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.
  2. Brokuł podzielić na różyczki (usuwając twarde łodygi). W głębokiej, rozgrzanej patelni obsmażyć go na łyżeczce oliwy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 4 minuty. Odłożyć zawartość do miski.
  3. Na tej samej patelni podprażyć posiekane migdały i dodać je do brokułów.
  4. Całą sałatkę polać przygotowanym dresingiem, dodadać posiekaną sałatę rzymską i wymieszać. Na koniec posypać obficie parmezanem i szczypiorkiem.







2 Responses

  1. Kasia pisze:

    Super przepis, szukałam ciekawego przepisu na brokuły i ta sałatka jest dla mnie strzałem w 10. Dodałam jeszcze pół szklanki ugotowanej komosy i jest pyszny wartościowy obiad :) Twoje przepisy są bardzo ciekawe, na pewno skorzystam jeszcze z wielu fit przepisów. Dzięki 😀

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel