Pieczona ciecierzyca- zdrowa FIT przekąska

Świat oszalał na punkcie humusu, jednak na nim cudowność ciecierzycy się nie kończy. Wybierając dla siebie zdrową, wartościową przekąskę sięgam po chrupiącą pieczoną ciecierzycę. Jest fantastyczna nie tylko solo, ale stanowi też wspaniały  dodatek do innych dań np.  do jogurtu lub sałatki, czasami wystarczy zrobić tylko do niej pyszny sos lub dodać ją do zupy.

Cieciorka ma smak maślany, lekko orzechowy, jest bogata w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz kwas foliowy. To dobry pomysł dla osób aktywnych, wegetarian lub osób będących na diecie ponieważ dostarcza dużo białka. Ma niski indeks glikemiczny dlatego tak często polecana jest osobom odchudzającym się.

Ten przepis można wykonać na słono i na słodko, można go modyfikować o dowolne przyprawy. Przekąska ta świetnie sprawdzi się w pracy, na imprezie, w torebce i moja ulubiona forma – zamiast popcornu w kinie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

w wersji ekspresowej wykorzystuję cieciorkę z puszki, jeżeli mam więcej czasu suchą *

Składniki:
1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej*)
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki kurkumy
szczypta mielonego chili

*suchą ciecierzycę  namoczyć w zimnej wodzie od 4 godzin (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować 50 – 60 minut pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.

Przygotowanie: 
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
2. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.
3. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą
4. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie – poprzez pozostawienie jej w piekarniku będzie jeszcze bardziej chrupiąca lecz gdy się śpieszysz możesz wyjąć ja od razu, przestudzić i chrupać :)
5. Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.

UWAGA:
Pieczona cieciorka najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywana w szczelnym pojemniku przez 4 dni.

Można użyć zwykłej oliwy z oliwek lub oliwy smakowej.
Można stworzyć dowolne kombinacje np.:

na słodko: wystarczy dodać trochę syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon
na słono: kombinacja przypraw – masz do wyboru: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, przyprawę 5 smaków, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 

 









36 Responses

  1. Daria pisze:

    Rewelacja! Najlepszy przepis na pieczoną cieciorkę jaki wypróbowałam. Pozdrawiam :)

  2. Jula pisze:

    Fajna ta cieciorka, tylko moja nie robi się chrupiąca, a twardawa. Co może być przyczyną? używam cieciorki z puszki.

  3. sylvia pisze:

    zrobiłam z gotowanej ciecierzycy, byłam zaskoczona wspaniałym smakiem i przyjemną chrupkością. Polecam jako przekąskę do piwa np. zamiast orzeszków -mąż ma na nie alergię a cieciorka podana w ten sposób świetnie je zastępuje- jest od nich o niebo lepsza :)

    • admin admin pisze:

      Sylwia dzięki za komentarz i wypróbowanie przepisu :)

      • sylvia pisze:

        zainspirowana Twoimi przepisami zakupiłam ciasto filo, mam zamiar przygotować tartę ze szpinakiem, jutro natomiast po raz pierwszy zmierzę się z ośmiornicą 😀 rozmrażam potwora

  4. Effa pisze:

    Pani Kingo, czy można w ten sam sposób przygotować soje?

  5. anna pisze:

    Kingo znowu trafilas w moje gusta. Cieciorka przepyszna. Zrobilam na pikantnie. Rewelacja.

  6. Moja rada (sprawdzona) Po pierwszym wypieku 15 min , wlać do miski oliwę (można wymieszać z łyżeczka miodu lub syropu klonowego lub z agawy ( dla cukrzyków). Następnie po wymieszaniu z oliwa posypać przyprawami sypkimi (kurkuma, papryka, chilli, Bo jeżeli wymieszamy przyprawy z oliwa to zrobi się gęsta bryja i nie pokryje ładnie ciecierzyce. Powodzenia. Smacznego.

  7. Bronisław pisze:

    Moja rada (sprawdzona) Po pierwszym wypieku 15 min , wlać do miski oliwę (można wymieszać z łyżeczka miodu lub syropu klonowego lub z agawy ( dla cukrzyków). Następnie po wymieszaniu z oliwa posypać przyprawami sypkimi (kurkuma, papryka, chilli, Bo jeżeli wymieszamy przyprawy z oliwa to zrobi się gęsta bryja i nie pokryje ładnie ciecierzyce. Powodzenia. Smacznego.

  8. Ewelina pisze:

    pycha :-) dziękuję za kolejny pyszny i zdrowy przepis

  9. Magda pisze:

    Od dzisiaj to moja ulubiona przekąska :) jest idealna, chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku. Na razie próbowałam tylko ze słodką i ostrą papryką, ale coś czuję, że będę duuużo eksperymentować z innymi przyprawami. Rzeczywiście najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z pieca, im dłużej postoi tym robi się ciut gorsza. Na szczęście jest tak pyszna, że znika w mig :) aaa i piekłam trochę krócej, bo inaczej by mi się spaliła. Chyba wszystko zależy od pieca. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam :)

  10. Ola pisze:

    A mi nie do końca wyszła :(
    Cześć jest fajna i chrupiąca, a reszta jest twarda i ciężka. Robiłam z gotowanej ciecierzycy. Co zrobić następnym razem inaczej?
    Pozdrawiam :)

  11. magducha pisze:

    Dobrze, że kupiłam 2 puszki ciecierzycy bo jedna już na to poszła a zapowiada się, ze na jednej się nie skończy 😉

  12. Martyna pisze:

    Pyszne, zdrowe, świetny zastępnik słonych chipsów czy orzeszków z puszki. Jedyny minus, że wymaga czasu moczenie soczewicy i gotowanie, ale za to przyrządzenie takiej pyszności nie wymaga dużo naszej pracy. Zachęcające do przyrządzenia takiej pyszności mogą być pozytywne właściwości cieciorki ( a jest ich sporo), więcej o nich tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/cieciorka-%C5%9Bwietny-zamiennik-mi%C4%99sa

  13. muuooaa pisze:

    Super przepis, moja juz się moczy 😀

  14. marta pisze:

    Pychaaa
    robilam juz chyba z 10 razy i nie tylko to :)
    Gratuluje zdolnosci i pasji

  15. Magda pisze:

    Rewelacyjna alternatywa dla popcornu, chipsów itp. Zajadamy się z narzeczonym. Pycha!

    Pozdrawiam :)

  16. Karola pisze:

    Kingo, a ile ten smakołyk ma kalorii, w małej misce ?

  17. Ewa pisze:

    Właśnie ugotowałam cieciorkę, bo dawno jakoś nie jadłam i cieszę się bardzo, że trafiłam na ten przepis 😋😋😋

  18. Ewa pisze:

    Rewelacyjny smak 😋😋😋 moje gusta 😊

  19. AniaS pisze:

    Moją chyba przepiekłam bo wyszła kartoflana w środku. Chyba, że termoobieg jej nie służy. Ale i tak zniknęła w mgnieniu oka. Muszę pokombinować.

    • admin admin pisze:

      jeżeli odczuwałaś taki smak to właśnie za długie pieczenie lub obniż następnym razem temperaturę o 10 C

  20. Sabina pisze:

    Pani Kingo gdybym chciała zrobić cieciorke na słodko, to w którym momencie dodać słodzidło? Pozdrawiam

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel