Gołąbki w liściach kapusty włoskiej z sosem pomidorowym

Stare, sprawdzone przepisy zawsze smakują! Moja siostra zawsze po kolejnych wakacjach mówi: „uwielbiam podróżować ale kocham wracać do domu.” Ja tak mam z gotowaniem. Uwielbiam odkrywać nowe smaki ale kocham klasykę, smaki dzieciństwa, przepisy mojej Babci, Mamy i Teściowej. One gotują po prostu, a za każdym razem zachwycam się smakiem potraw spod ich ręki.  One dla mnie są orędowniczkami fenomenalnej polskiej kuchni i kulinarnej tradycji. Gołąbki to danie proste ale czasochłonne, jednak warto czasem poświęcić się dla tego smaku. Zapraszam Was po przepis na moje najlepsze gołąbki  z ryżem i mięsem w liściach kapusty włoskiej  z sosem  pomidorowym. Do stołu podano 🙂

Ilość porcji12 porcji
Całkowity czas3 godziny

 1 główka włoskiej kapusty ( najlepsza trochę spłaszczona z okazałymi liśćmi ok 1½kg )
 450 g ryżu długoziarnistego
 1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
 olej
 masło
 sól
 pieprz
 koncentrat pomidorowy na sos
 mąka krupczatka
 mąka ziemniaczana
 1 l bulionu warzywnego

1

Wyciąć głąb kapusty i delikatnie obrać ją z liści, aż do czasu gdy stanie się to dość trudne. Wtedy należy polać resztę kapusty gorącą wodą, chwilę odczekać i już bez przeszkód obierać dalej.

2

W dużym garnku o szerokim dnie zagotować sporą ilość osolonej wody, do której należy wkładać po kilka liści na raz na ok. 2 minuty, po tym czasie wyjąć je delikatnie i odsączyć.

3

Ostrym nożem usunąć gruby nerw środkowy tak, aby nie przeciąć liścia. W ten sposób przygotowane liście są elastyczne i łatwo będzie się z nich zawijać gołąbki. (woda służąca nam do zaparzania liści z kapusty może zostać użyta do ugotowania ryżu)

4

Do wrzątku wkładamy trzy torebki długoziarnistego ryżu zwracając uwagę aby były zanurzone w wodzie i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu ok 15 min. Jeżeli ryż wypełnia niemal cały woreczek to sygnał, że czas gotowania dobiegł końca.Wyjmujemy torebki z ryżem z garnka, odsączamy je z pozostałej ilości wody, i po rozcięciu woreczka wysypujemy ryż do sporego naczynia.

5

Z opakowania wyjmujemy mielone mięso i dodajemy do ryżu. Całość polewamy niewielką ilością oleju, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i dokładnie mieszamy.

6

Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek.

7

W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju i wyścielamy jego dno wierzchnimi lub pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich warstwami układamy gołąbki, posypujemy je z wierzchu solą i pieprzem, lekko podlewamy przegotowaną wodą i szczelnie okrywamy folią aluminiową.

8

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C i wkładamy naczynie z gołąbkami na ok. 30-40 min.

Sos pomidorowy przygotowanie:
9

Zagotować w garnku bulion i dodać do niego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( w zależności od jego gęstości i smaku ),  sól i pieprz do smaku.

10

Dodać łyżeczkę masła, gotować na małym ogniu.

11

Do kubka wsypać 3 łyżki mąki krupczatki i jedną płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, dolać niewielkąilość zimnej wody (tzw. podbitka ) i dokładnie całość wymieszać np. rozbełtać widelcem tak, aby niebyło grudek.

12

Powoli małą strużką wlewać podbitkę do garnka z sosem ciągle mieszając zawartość i nie przerywając gotowania. Zagęścić sos według uznania, przegotować.

Wartości odżywcze

Porcji 12

Składniki

 1 główka włoskiej kapusty ( najlepsza trochę spłaszczona z okazałymi liśćmi ok 1½kg )
 450 g ryżu długoziarnistego
 1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
 olej
 masło
 sól
 pieprz
 koncentrat pomidorowy na sos
 mąka krupczatka
 mąka ziemniaczana
 1 l bulionu warzywnego

Przygotowanie

1

Wyciąć głąb kapusty i delikatnie obrać ją z liści, aż do czasu gdy stanie się to dość trudne. Wtedy należy polać resztę kapusty gorącą wodą, chwilę odczekać i już bez przeszkód obierać dalej.

2

W dużym garnku o szerokim dnie zagotować sporą ilość osolonej wody, do której należy wkładać po kilka liści na raz na ok. 2 minuty, po tym czasie wyjąć je delikatnie i odsączyć.

3

Ostrym nożem usunąć gruby nerw środkowy tak, aby nie przeciąć liścia. W ten sposób przygotowane liście są elastyczne i łatwo będzie się z nich zawijać gołąbki. (woda służąca nam do zaparzania liści z kapusty może zostać użyta do ugotowania ryżu)

4

Do wrzątku wkładamy trzy torebki długoziarnistego ryżu zwracając uwagę aby były zanurzone w wodzie i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu ok 15 min. Jeżeli ryż wypełnia niemal cały woreczek to sygnał, że czas gotowania dobiegł końca.Wyjmujemy torebki z ryżem z garnka, odsączamy je z pozostałej ilości wody, i po rozcięciu woreczka wysypujemy ryż do sporego naczynia.

5

Z opakowania wyjmujemy mielone mięso i dodajemy do ryżu. Całość polewamy niewielką ilością oleju, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i dokładnie mieszamy.

6

Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek.

7

W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju i wyścielamy jego dno wierzchnimi lub pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich warstwami układamy gołąbki, posypujemy je z wierzchu solą i pieprzem, lekko podlewamy przegotowaną wodą i szczelnie okrywamy folią aluminiową.

8

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C i wkładamy naczynie z gołąbkami na ok. 30-40 min.

Sos pomidorowy przygotowanie:
9

Zagotować w garnku bulion i dodać do niego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( w zależności od jego gęstości i smaku ),  sól i pieprz do smaku.

10

Dodać łyżeczkę masła, gotować na małym ogniu.

11

Do kubka wsypać 3 łyżki mąki krupczatki i jedną płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, dolać niewielkąilość zimnej wody (tzw. podbitka ) i dokładnie całość wymieszać np. rozbełtać widelcem tak, aby niebyło grudek.

12

Powoli małą strużką wlewać podbitkę do garnka z sosem ciągle mieszając zawartość i nie przerywając gotowania. Zagęścić sos według uznania, przegotować.

Gołąbki w liściach kapusty włoskiej z sosem pomidorowym

(Wyświetlono 3 509 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Betika 7 listopada 2016 o 15:01

    Oregano do gołąbków, tego jeszcze nie robiłam, ale też spróbuję

    Odpowiedz
  2. Monika 16 grudnia 2015 o 19:53

    ja do takich gołąbków dodaję jeszcze oregano i majeranek 🙂 pychotka

    Odpowiedz
    1. admin 16 grudnia 2015 o 22:48

      mmmmmmmmm pysznie! spróbuję na pewno 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.