Fit zupa z dyni i słodkich ziemniaków

Witam październik w jesiennych kolorach. Dynia na dobre zagościła w mojej kuchni i prędko jej nie opuści. Przygotujcie się na istne dyniowe szaleństwo. Uwielbiam przepisy które smakują fenomenalnie, a poza tym są cudowne dla naszego ciała. Taka jest dzisiejsza zupa – rozgrzewa, jest treściwa a przy tym nie tuczy. Zupa z dyni i słodkich ziemniaków jest niesamowicie aromatyczna dzięki podpieczonym warzywom. Mój mąż za nią przepada. Mój szwagier i  siostra zawsze biorą ją ode mnie na wynos. I wiecie co? Najwspanialsze dla osoby gotującej jest to jak widać, że komuś smakuje, a dla blogera kulinarnego jak ktoś korzysta z przepisu.

Dziś polecam Wam tą zupę – bo warto, bo to będzie pyszny październik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 mała dynia Hokkaido

2 słodkie ziemniaki

3 ząbki czosnku

1 papryczka chili

2 łyżki oliwy z oliwek

1 duża cebula

1 l bulionu warzywnego

1 puszka mleka kokosowego

sól i pieprz

gałka muszkatołowa

do posypania: koperek, podprażone pestki dyni

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra – dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę – w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości – inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.

2. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.

3. Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.

4. Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.

5. Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.

6. Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









23 Responses

  1. Ania pisze:

    Zrobilam ta zupe pyszna, kocham mleko kokosowe, jestem od niego uzalezniona.

  2. Dorota pisze:

    Kinga Twoje przepisy są super. Jakich słodkich ziemniaków użyłeś do zupy, czy były to bataty?

  3. Muszę spróbować z batatami. Do tej pory robiłam z pomidorami i to jedna z moich ulubionych zup: http://zabieganamama.com/jamajska-zupa-dyniowa-z-mleczkiem-kokosowym/

  4. Iga pisze:

    Zupa rewelacyjna :-) ja zamiast ziemniaków daje marchew pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :-)

  5. Magda pisze:

    proszę napisać ile mniej więcej wsypać tej gałki muszkatałowej , soli ?puszka mleka kokosowego ale ile ml?:)

  6. Iza pisze:

    Czy ta zupka dyniowa będzie nadawać się także dla dzieci? Zastanawiam się, czy nie zrezygnować z papryczki chili, tylko czy to jej nie zepsuje?

    • admin admin pisze:

      Izo spokojnie nadawać się będzie dla dzieci jeśli pominiesz wspomniane chili. Proponuję ci dodać je potem w wersji dla dorosłych :)

  7. kamilcia pisze:

    Też robię, cebulkę i czosnek podsmazam w garnku, dodaje dynie i zwykle ziemniaki, potem zalewam bulionem i doprawiamy tylko curry. Na koniec blenduje, pycha.

  8. dorota pisze:

    zupa rewelacyjna przepyszna:)

  9. Joanna pisze:

    Dzieki za inspiracje na dzisiejszy obiad 😀 Mala wariacja na temat Twojego przepisu – do czosnku i cebuli dorzucilam mielony kminek, ziarna kardamonu i kawalki cynamonu (wyciagnelam przed miksowaniem zupy). Wyszlo niezle

  10. MagdaZ pisze:

    Zupa przepyszna! Wszystkim smakowała. Świetnie, że dzieli się Pani przepisami by inni również mogli poczuć niebo w gębie :)

  11. Malga pisze:

    Ja też uwielbiam ten krem,zamiast ziemniaków dodaję marchewkę a cebulę i czosnek podpiekam razem z dynią,pozdrawiam

  12. Justyna pisze:

    Właśnie zrobiłam i jest pycha!! Zamiast ziemniaków dodałam właśnie marchewkę i z przypraw trochę kurkumy oraz zamiast papryczki, troszkę wędzonej ostrej papryki w proszku co dodało lekko pikanterii i podwędzonego smaku. Pozdrawiam

  13. Karolina pisze:

    Czy może być inna dynia czy tylko hokkaido?:)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel