Najlepsze sushi

Przyznam szczerze, że jeszcze kilka lat temu nie byłam fanka sushi – do pewnego momentu. Nasz dobry znajomy – przyjaciel rodziny :)  pokazał mi jak powinno się je robić i co najważniejsze jak powinno smakować. Od tego momentu przepadłam. Czasami spotykamy się na wspólne rolowanie i powstają właśnie takie cuda, czasami inspirujemy się smakami wspólnie odwiedzając polecane właśnie przez Grzesia restauracje (zdecydowanie polecam w tym przypadku Bielsko Biała-Sushi DO i Mateusza który czyni tam cuda). 

W tym przypadku cały sekret dobrego sushi tkwi w przygotowaniu ryżu i świeżości dodatków. Sushi gwarantuje dobrą zabawę i pyszny smak. Moim faworytem w tym zestawie są maki z wędzonym łososiem, awokado, mango i ogórkiem. Zapraszam Was na prawdziwą ucztę!

PS.nie ma się czego bać – rolowanie jest proste :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
składniki:
500 g ryżu do sushi
7 łyżek octu ryżowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 L wody mineralnej niegazowanej
6 listków nori
400 g świeżego tuńczyka
400 g wędzonego na zimno łososia
1 ogórek
1 mango
1 awokado
50 g serka śmietankowego
wasabi
3 łyżeczki jasnego sezamu
2 łyżeczki czarnuszki
marynowany imbir

UWAGA: Wszystkie rodzaje sushi podaje się z chrzanem japońskim wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Przygotowanie ryżu:
Ryż do sushi  ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest aby przed ugotowaniem kilkakrotnie wypłukać ryż z nadmiaru skrobi. Do gotowania najlepiej użyć wodę mineralną. W osobnym naczyniu połączyć ocet ryżowy, cukier i sól, następnie uzyskany sos dodać do ciepłego ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Przygotowanie SUSHI:

Maki z wędzonym łososiem, awokado, mango i ogórkiem – PYCHA!!!
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango oraz paski zielonego ogórka i awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maki z tuńczykiem i awokado
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi Podravka pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm świeżego tuńczyka, awokado i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Urumaki z czarnuszką
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Przykryć całość z góry folią spożywczą i odwrócić tak aby ryż dotykał maty bambusowej. Krótszy bok listka nori z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie, równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Na kolejnym kawałku foli rozsypać czarnuszkę, ułożyć na niej wałek urumaki i równomiernie w niej obtoczyć. Kroić co 3-4 cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Urumaki z jasnym sezamem
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Przykryć całość z góry folią spożywczą i odwrócić tak aby ryż dotykał maty bambusowej. Krótszy bok listka nori z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie, równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm świeżego tuńczyka, mango i paski awokado. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Na kolejnym kawałku foli rozsypać jasny sezam, ułożyć na nim wałek urumaki i równomiernie w nim obtoczyć. Kroić co 3-4 cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nigiri z tuńczykiem
Z ryżu uformować namoczonymi w wodzie dłońmi wałek długości około 4 cm i wysokości około 1,5 cm. Każdy kawałek z góry posmarować serkiem i wyłożyć na niego cienko pokrojonego tuńczyka tak aby przykrył ryż z góry.
Maki z wędzonym łososiem i mango
Na macie ułożyć listek nori, następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi równo rozłożyć ryż do sushi pozostawiając na końcu około 2 cm wolnej przestrzeni co ułatwi sklejenie brzegów rolki. Krótszy bok z jednej strony posmarować serkiem śmietankowym i delikatnie równolegle wasabi. Na serek wyłożyć pokrojonego w paski grubości 1 cm wędzonego łososia, mango i paski zielonego ogórka. Całość zwinąć za pomocą bambusowej maty tak aby utworzyć wałek. Kroić co 3-4 cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









3 Responses

  1. sushi studio pisze:

    Wygląda przesmacznie :)

  2. Besuto pisze:

    Musiałoby być super smaczne bo wygląda cudownie. A dodatkowo łanie podane :)

  3. Sushi Wola pisze:

    piękne zdjęcia – aż się zrobiłem głodny :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel