Ciasto z odpadków marchewki – najlepsze!

Ostatnio przepadłam. Każdy dzień zaczynam od wyciskania soków. Kombinuję, eksperymentuję, a co najważniejsze doskonale się czuję. Lodówka jest pełna owoców i warzyw, a moje poranki pełne witamin i energii. Na moim profilu FB podaję „tajemnicze mikstury”. Aby zachować jak najwięcej wartości wyciskanych soków ważny jest dobry sprzęt. Wielu z Was pyta czego używam. Wybrałam wyciskarkę wolnoobrotową firmy Eldom PJ400 PerfectJuicer. Używam jej od 3 miesięcy codziennie i przyznam, że działa świetnie, w obsłudze jest prosta i co najważniejsze doskonale się ją myje. Do zdobycia jest w rozsądnych pieniądzach . Więcej o niej poczytać możecie TUTAJ.

Z produkcji moich soków zostaje mnóstwo odpadów i przyznam szczerze, że lepiej ich nie wyrzucać tylko w „mądry” sposób wykorzystać. Polecam np. dodać do zupy –  odpadki powstałe z wysikania soku z buraka lub zrobić takie oto ciasto z odpadków z marchewki. Brzmi to dziwnie ale smakuje genialnie! Jeszcze takiego ciasta nie jedliście! Zapraszam na ciasto z odpadków! PS. obowiązkowo do podania z sokiem z marchewki i imbiru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

17o g cukru Muscovado
175 ml oleju rzepakowego
3 duże jajka
140 g odpadów marchewki powstałych z wyciskania soku
100 g żurawiny
skórka z cytryny
170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej

składniki na lukier:

½ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny – wymieszać łyżką.

3.  Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)

4. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu  kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.

5. Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









22 komentarze

  1. Asia Sz. pisze:

    Już jutro w przedszkolu, w którym pracuję będą urodziny marchewki, zrobimy sok marchewkowy,a potem ciasto z odpadków!

  2. Monia pisze:

    Witam co można dodać zamiast oleju….sok z marchewki moze być? ?

  3. Edyta pisze:

    Nie wierzyłam ze wyjdzie ale nie dosc ze wyszło to jest mega pyszne ! Dałam 150gr oleju i słodzik zamiast cukru . Robiłam w termomixie , unikałam motylkiem przez 5 min /obr3,5 . To tak jakby komuś miao pomoc . Potem tylko na 30sec/obr 2 zeby pomieszać wszystko . Dałam suszona żurawinę . Naprawdę pyszności ! Polecam

  4. Ala pisze:

    Zrobiłam kolejny już raz. Jest pyszne! Ale… robię z maki orkiszowej i ciasto bardzo mało wyrasta, nie jest tak pięknie puszyste jak na Twoich zdjęciach, a dzisiaj wyszedł zakalec… lubię zakalce, nie powiem 🙂 ale chciałabym żeby w końcu pięknie wyrosło. Co robię źle? Czy to wina mąki? PS. Ubite raczej dobrze – robiłam w TM.

    • Ala pisze:

      OK. Zakalec bo… dałam jedna łyżeczkę sody, a ciasto robiłam z podwójnej porcji 😄ale w dalszym ciągu nie wiem dlaczego tak słabo rośnie? 😏 dzisiaj urosło i opadło jak otwarłam piekarnik, żeby wbić patyczek.

      • admin admin pisze:

        może odpadki były „zbyyt mokre” – dlatego potrzebujemy więcej sody gdyż ona odpowiedzialna jest w początkowym procesie za wyrośnięcie ciasta

    • admin admin pisze:

      wszystko zalezy od typu mąki i tego czy odpadki „są mokre”? jeżeli tak należy je nieco odcisnąć lub dodać więcej maki. Co do typu mąki i wyższy tym większe prawdopodobieństwo zakalca

  5. Katarzyna WP pisze:

    Robiłam pierwszy raz z Twojego przepisu i wyszło mega! Zamiast cukru dodałam ksylitol (choć nadal dla mnie za słodkie) i zamiast żurawiny – rodzynek bo nie miałam w domu. Polewy już nie robiłam bo bez tego jest wybitne! Gratuluje przepisu 🙂

    • admin admin pisze:

      aaa nawet nie wiesz jak się cieszę kiedy czytam takie komenatarze 🙂 oczywisćie polecam się na przyszłość 🙂

  6. Joasiek pisze:

    Nooo rewelacja! Szybko, przyjemnie, pachnąco i bez marnowania jedzenia 😀 MNIAM!

  7. Beata pisze:

    Upieklam, cudowne jest to ciasto. Tak lekkie i aromatyczne.I jak mega uroslo.
    Kinga – krolowa!

  8. Aldona pisze:

    Mąka pszenna pełnoziarnista to jaki typ? 2000?

  9. katherin pisze:

    Ciasto jest przepyszne, zamiast żurawiny dodałam pokrojone w paski suszone śliwki i orzechy. W smaku MEGA, ale mało wyrosło. Piekłam w keksowej foremce, 180 stopni z termoobiegiem na dolnym poziomie piekarnika.

  10. Ela pisze:

    a czy jest szansa że ciasto się uda gdy użyję mąki żytniej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej?

  11. Joasiek pisze:

    Uwielbiamy to ciasto! Piekę często,eksperymentuję, dodając inne mąki, odpadki z marchewki, buraków i innych warzyw/owoców, ale wychodzi ZAWSZE PYSZNIE! I ten zapach :))
    Dzięki Kinga!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel