Ciasto z odpadków marchewki – najlepsze!

Ostatnio przepadłam. Każdy dzień zaczynam od wyciskania soków. Kombinuję, eksperymentuję, a co najważniejsze doskonale się czuję. Lodówka jest pełna owoców i warzyw, a moje poranki pełne witamin i energii. Na moim profilu FB podaję „tajemnicze mikstury”. Aby zachować jak najwięcej wartości wyciskanych soków ważny jest dobry sprzęt. Wielu z Was pyta czego używam. Wybrałam wyciskarkę wolnoobrotową firmy Eldom PJ400 PerfectJuicer. Używam jej od 3 miesięcy codziennie i przyznam, że działa świetnie, w obsłudze jest prosta i co najważniejsze doskonale się ją myje. Do zdobycia jest w rozsądnych pieniądzach . Więcej o niej poczytać możecie TUTAJ.

Z produkcji moich soków zostaje mnóstwo odpadów i przyznam szczerze, że lepiej ich nie wyrzucać tylko w „mądry” sposób wykorzystać. Polecam np. dodać do zupy –  odpadki powstałe z wysikania soku z buraka lub zrobić takie oto ciasto z odpadków z marchewki. Brzmi to dziwnie ale smakuje genialnie! Jeszcze takiego ciasta nie jedliście! Zapraszam na ciasto z odpadków! PS. obowiązkowo do podania z sokiem z marchewki i imbiru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkładniki:

17o g cukru Muscovado
175 ml oleju rzepakowego
3 duże jajka
140 g odpadów marchewki powstałych z wyciskania soku
100 g żurawiny
skórka z cytryny
170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej

składniki na lukier:

½ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny – wymieszać łyżką.

3.  Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)

4. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu  kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.

5. Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









2 Responses

  1. Asia Sz. pisze:

    Już jutro w przedszkolu, w którym pracuję będą urodziny marchewki, zrobimy sok marchewkowy,a potem ciasto z odpadków!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel